Un sfert dintre români nu vor să-şi plătească deloc datoriile către recuperatori

27 03. 2012
datorii_79708600

Unu din patru români ar încerca prin diferite metode să nu-şi plătească datoriile către bănci ori utilităţi atunci când îl caută recuperatorul angajat de companiile creditoare, arată un studiu al CSOP făcut la comanda companiei recuperatoare de creanţe KRUK. Potrivit studiului, 10% dintre români i-ar cere făţiş recuperatorului să i se anuleze datoriile, 8% ar încerca să contracareze orice efort al acestuia de a colecta creanţa, 3% ar invoca boala pentru a scăpa de plată iar 2% ar evita orice fel de contact cu recuperatorul.

Dintre cei care ar vrea să plătească, aproape jumătate aşteaptă înţelegere din partea recuperatorului în privinţa negocierii unei rate mai mici potrivită cu bugetul lor. Ceea ce KRUK şi susţine că face. „Nu suntem o companie de colectare în sensul tradiţional al cuvântului. Ceea ce facem noi se poate numi prestare de servicii financiare către persoanele cu datorii. Noi le oferim oamenilor posibilitatea să reintre în circuitul normal, prin plata datoriilor în rate”, a afirmat Isabela Iacob, director KRUK România.

Studiul CSOP a vizat şi comportamentul românului înglodat în datorii.

În momentul în care se află într-o situaţie financiară dificilă, românul cere sfatul familiei, gest considerat o greşeală de KRUK pentru că „familia sau cei apropiaţi au aceleaşi cunoştinţe ca şi ei pe această temă”. Recuperatorul sugerează datornicilor să se adreseze mai întâi reprezentanţilor săi pentru a găsi împreună o soluţie mutual avantajoasă de rambursare a datoriilor. „Cele mai multe persoane sunt bine intenţionate iar datoriile sunt o povară pentru ei de care doresc să scape. Acest studiu confirmă că nu greşim prin implementarea strategiei de promovare a angajamentelor de plată care implică să oferim ajutor persoanelor cu datorii în plata acestora prin oferirea posibilităţii achitării datoriilor în rate convenabile”, spune Piotr Krupa, preşedintele KRUK. Peste jumătate din respondenţii la studiu au afirmat că, odată îndatoraţi, ar încerca să-şi achite cât mai repede debitele.

Studiul comandat de KRUK s-a făcut luna trecută pe un eşantion de 1.000 de persoane de peste 18 ani, factori decizionali în gospodărie atât din mediul urban cât şi rural.

KRUK Internaţional a fost înfiinţată în 2007 în Polonia şi este o companie specializată în managementul integrat al creanţelor având clienţi companii de utilităţi şi bănci. KRUK este şi cel mai mare cumpărător de creanţe de pe piaţă. Concurenţa este reprezentată de Coface şi Eos Ksi.