Un sindicat minier cere Guvernului prelungirea activităţii la Lonea şi Lupeni

Sindicatul "Muntele", reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), solicită Guvernului şi Comisiei Europene prelungirea activităţii de producţie şi a ajutorului de stat la minele Lonea şi Lupeni şi după anul 2018, alături de alte măsuri prin care să fie menţinute în funcţiune exploatările miniere din Valea Jiului şi termocentralele Mintia şi Paroşeni.
Economica.net - mie, 12 sept. 2018, 16:08
Un sindicat minier cere Guvernului prelungirea activităţii la Lonea şi Lupeni

Problemele sindicaliştilor vor fi expuse joi la Petroşani în cadrul conferinţei cu tema „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică”, manifestare la care şi-au anunţat prezenţa comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, alături de reprezentanţi ai Guvernului, specialişti în domeniul energiei şi lideri sindicali din domeniu.

„Noi o să avem mai multe probleme la care solicităm sprijinul arcului guvernamental pentru rezolvare. Este vorba despre prelungirea cu producţie şi ajutor de stat a activităţii la exploatările miniere Lupeni şi Lonea şi după anul 2018. Apoi, fundamentarea de urgenţă a SIEG-ului pe cel puţin trei grupuri de cărbune, prin care să se poată realiza şi programul investiţional la termocentrala Mintia. De asemenea, pe baza preţului pe care va fundamenta acest SIEG să putem asigura un program investiţional la minele Livezeni şi Vulcan, mine care nu au ajutor de stat, şi funcţionarea lor în condiţii normale”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

Sindicaliştii din cadrul CEH vor mai cere prelungirea valabilităţii Ordonanţei 36, care permite acordarea veniturilor de completare salariaţilor care vor concediaţi colectiv, în condiţiile în care perioada de aplicare a acestui act normativ expiră la sfârşitul anului.

O altă solicitare a Sindicatului „Muntele” se referă la angajaţii care lucrează în minele care se vor închide şi ţine de posibilitatea ca aceşti salariaţi să poată ieşi la pensie anticipat, dacă au un stagiu minim de cotizare de minim 15 ani.

„Dorim ca la minele care se închid, în momentul închiderii, pentru personalul care va fi prins în activitate şi nu are condiţii de pensionare, să se poată pensiona anticipat, dacă doreşte, cu condiţia să aibă un stagiu de cotizare de minim 15 ani, subteran sau suprafaţă, în condiţiile legii pensionării anticipate. Această măsură s-a aplicat atât în Anglia, cât şi în Franţa, în momentul închiderii minelor şi este agreată de Comisia Europeană, făcându-se vorbire despre ea, ca formă de protecţie socială, prin Regulamentul 787 al Comisiei Europene”, a explicat Câmpean.

O ultimă cerere face referire la reabilitarea reţelei de termoficare din Valea Jiului, chiar dacă în zonă numărul apartamentelor branşate la sistemul centralizat este de ordinul câtorva mii.

„O reabilităm şi o readucem în circuit, rebranşăm oamenii (la reţeaua centralizată de termoficare, n.r.). O încălzire centralizată cu o reţea reabilitată este mult mai ieftină decât cea în mod individual. Este mult mai confortabilă. Nu este în regulă să spunem că stăm pe un munte de huilă şi că ne încălzim cu gaz”, a conchis liderul sindical.

Acordarea unui ajutor de stat de tip SIEG (serviciu de interes economic general) este văzută de sindicate ca o garanţie pentru asigurarea funcţionării sistemului energetic naţional în condiţii de securitate energetică.

Confederaţia Sindicală Naţională „Meridian”, în parteneriat cu Comisia Consultativă pentru Mutaţii Industriale din Comitetul Economic şi Social European, Universitatea din Petroşani, Comisia Europeană, Guvernul României şi Sindicatul „Muntele” organizează joi, 13 septembrie, în Aula Universităţii din Petroşani, conferinţa cu tema: „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică”.

„Dezbaterile au ca obiectiv stabilirea măsurilor care trebuie să fie adoptate şi finanţate la nivel european, naţional şi local pentru asigurarea unei tranziţii energetice juste în regiunea minieră carboniferă Valea Jiului”, a informat Confederaţia „Meridian”.

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ca acesta să preia conducerea PNL, arătând, însă, că "decizia va fi......
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...