De ce americanii de la Delphi n-au găsit forţă de muncă în Moldova Nouă. Povestea nespusă a oraşului în care au închis prima lor fabrică din ţară

Americanii de la Delphi Packard au anunţat recent că vor închide fabrica pe care o au în oraşul bănăţean Moldova Nouă, fiindcă n-au găsit suficientă forţă de muncă în regiune. Motivul invocat de Delphi ascunde de fapt o realitate cruntă: micul oraş de la graniţa cu Serbia, la fel ca multe altele din România, se depopulează pentru că tot mai mulţi români aleg să muncească în străinătate decât în ţara lor pe bani puţini. Piaţa muncii din micul oraş bănăţean arată dezolant şi gravitează în jurul producătorului de cablaje: un singur loc de muncă vacant, şomeri mulţi, cu şcoală puţină şi majoritatea calificaţi să lucreze în industria auto. Cu toate acestea, decât să muncească pe salarii mici, unii dintre locuitorii oraşului preferă să nu lucreze deloc.
Cristina Şomănescu - joi, 08 feb. 2018, 21:01
De ce americanii de la Delphi n-au găsit forţă de muncă în Moldova Nouă. Povestea nespusă a oraşului în care au închis prima lor fabrică din ţară

Subsidiara din România a companiei americane Delphi Packard a anunţat recent că va închide fabrica din oraşul Moldova Nouă, invocând lipsa forţei de muncă din regiune.

Moldova Nouă e un mic oraş bănăţean, aflat la graniţa cu Serbia. Oraşul mai are cel mult 11.000 de locuitori, în ultimii ani depopulându-se tot mai mult, ca urmare a creşterii numărului celor care au plecat definitiv sau sezonier la muncă în străinătate. Peste 1.000 de oameni din oraş muncesc „afară”, iar unii dintre ei preferă să plece la cules de căpşuni în Spania, de exemplu, decât să muncească în oraşul natal pe 400 de euro net pe lună. Pentru alţii însă, acest salariu ar fi mană cerească. Pe 400 de euro „în mână” s-ar întoarce în oraşul natal unii dintre cei care trăiesc şi muncesc acum în capitala Banatului, pe salarii de 600 de euro net lunar. Ar reveni, dar n-au unde să se angajeze. E greu de spus exact câţi dintre cei care mai locuiesc acum în Moldova Nouă pot, dar nu vor să muncească, însă e foarte probabil ca oamenii din micul oraş bănăţean să refuze să mai muncească în ţara lor pe bani puţini, după spusele surselor Economica, apropiate situaţiei.

Dintre cei care au rămas în Moldova Nouă, aproximativ 800 de oameni lucrează la stat, iar în jur de 800 – mai muncesc încă la fabrica americanilor de la Delphi. Oraşul bănăţean mai are doi mari angajatori, pe lângă Delphi, magazinele firmei Imperial CM şi un jucător pe piaţa materialelor de construcţii şi a service-urilor autor (firma Auto Alex). Aceşti doi angajatori din Moldova Nouă au acum împreună uşor peste 300 de angajaţi, potrivit datelor Inspecţiei Muncii, transmise Economica. Cei mai mulţi locuitori ai oraşului Moldova Nouă sunt absolvenţi de liceu şi de gimnaziu. În schimb, majoritatea şomerilor înregistraţi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă n-au reuşit să absolve gimnaziul. Aceasta ar fi pe scurt povestea primului oraş românesc din care producătorul american de cablaje Delphi a decis să-şi închidă fabrica.

Ce înseamnă Delphi Packard pentru Moldova Nouă

Delphi Packard e cel mai mare angajator din oraşul Moldova Nouă, la mare distanţă de următoarele firme şi instituţii din top. După Delphi Packard, care avea 824 de angajaţi la 1 ianuarie 2018, cei mai mari angajatori din Moldova Nouă sunt magazinele firmei Imperial CM, cu 153 de angajaţi, şi firma Auto Alex, jucător pe piaţa materialelor de construcţii şi a service-urilor auto, care avea la începutul acestui an 153 de angajaţi, potrivit datelor pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă din Caraş Severin le-a comunicat Economica.

Oficialii companiei Delphi Packard au refuzat să răspundă întrebărilor Economica, referitoare la motivele care au stat la baza deciziei radicale de a închide fabrica din oraşul bănăţean. Mai mult, aceştia au refuzat să facă orice comentariu referitor la această decizie.

Americanii de la Delphi spun că închid fabrica din Moldova Nouă pentru că n-au găsit suficientă forţă de muncă în regiune. Răspunsul e însă mult mai nuanţat.

De ce nu muncesc unii dintre locuitorii oraşului: „Eu am o problemă să ţin omul pe 400 de euro net lunar, când în Spania e plătit 1.200 de euro pe lună”, ne-a spus unul dintre angajatorii din oraş, care a vrut să-şi păstreze anonimatul. 

Primarul ne-a spus că peste 1.000 de oameni din oraşul bănăţean Moldova Nouă muncesc sezonier în străinătate.

„300 de oameni din Moldova Nouă sunt gata să se angajeze, dacă li s-ar oferi acum un loc de muncă”.

Primarul Adrian Torma a estimat pentru Economica.net că în prezent în jur de 9.000 – 11.000 de oameni mai locuiesc în Moldova Nouă. Dintre aceştia, aproape 1.700 sunt minori, potrivit datelor pe care Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială le-a comunicat Economica. În jur de 800 de oameni lucrează la stat. Adrian Torma a adăugat că circa 300 de oameni sunt dispuşi să se angajeze în orice moment dacă li s-ar oferi un loc de muncă în oraş.

Mesajul primarului către potenţiali investitori în regiune: contaţi pe 1.000 de oameni din Moldova Nouă, gata să muncească. 

Primarul Adrian Torma ne-a mai spus că după închiderea fabricii Delphi Packard, un nou investitor poate conta pe un număr de circa 1.000 de oameni dispuşi să se angajeze imediat, inclusiv să se reprofileze dacă va fi nevoie. În această valoare intră cei 700 de angajaţi ai fabricii de cablaje, care în curând vor rămâne fără loc de muncă. Primarul Adrian Torma asigură companiile dispuse să investească în oraşul Moldova Nouă de tot sprijinul pe care îl poate acorda primăria în acest demers. Primarul nu a vrut să comenteze motivele închiderii fabricii din oraş.

Cei care au plecat din Moldova Nouă la Timişoara pentru salarii nete de 600 de euro pe lună s-ar întoarce aici, dacă li s-ar oferi 400 de euro „în mână”, spun sursele noastre guvernamentale, apropiate situaţiei. Dar n-au unde să se angajeze. 

Cu cât plătesc americanii de la Delphi

Muncitorii care lucrează la fabrica Delphi Packard din Moldova Nouă câştigă în jur de 300 de euro net lunar, sumă la care se adaugă bonurile de masă şi sporul de noapte. Peste 75% dintre angajaţii fabricii încasează acest salariu, au spus pentru Economica surse guvernamentale, apropiate situaţiei. Salariul mediu de la fabrica Delphi Packard din Moldova Nouă ajunge la maximum 380 de euro net lunar, au adăugat sursele noastre.

Citeşte în Economica: Abuzurile găsite de Inspecţia Muncii la fabrica din Moldova Nouă, pe care americanii de la Delphi o vor închide

Piaţa muncii din Moldova Nouă arată dezolvant chiar şi înainte de intrarea în şomaj a celor circa 700 de angajaţi ai fabricii care urmează să fie închisă. Un singur loc de muncă disponibil în tot oraşul. 

„La acest moment, ofertele de locuri de muncă depuse de către angajatorii din Moldova Nouă sunt infime raportat la numărul persoanelor care se află în căutarea unui loc de muncă”, au spus oficialii AJOFM Caraş Severin pentru Economica.

La data de 6 februarie sunt disponibile la AJOFM Caraş-Severin un număr de 68 de locuri de muncă vacante, dintre care un singur loc de muncă vacant la Moldova Nouă, în meseria de muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, au mai spus oficialii AJOFM Caraş Severin pentru Economica.

Cel mai apropiat oraş de Moldova Nouă este Oraviţa, pentru care la data de 6 februarie sunt disponibile un număr de şapte locuri de muncă vacante. Cele mai multe locuri de muncă vacante din judeţul Caraş Severin sunt disponibile la Resiţa – 57 de posturi anunţate de către agenţii economici, au adăugat oficialii AJOFM Caraş Severin.

Peste 600 de locuri de muncă disponibile în străinătate, doar şapte doritori. 

„La această dată, şase persoane din localitatea Moldova Nouă şi-au depus la AJOFM Caraş-Severin dosarele pentru a fi mediate pe locuri de muncă vacante în străinătate, AJOFM Caraş-Severin mediind un număr de 604 locuri de muncă vacante în străinătate, înregistrate pe portalul Eures”, ne-au mai spus oficialii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Oraşul gravitează în jurul companiei Delphi Packard

Peste 700 de şomeri din Moldova Nouă, înregistraţi acum la AJOFM. Majoritatea sunt confecţioneri cablaje auto.

Numărul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Caraş-Severin pentru punctul de lucru Moldova Nouă (oraşul Moldova Nouă şi localităţile limitrofe) este de 727 persoane, dintre care 233 sunt şomeri indemnizaţi, au spus oficialii Agenţiei pentru Economica.

Majoritatea şomerilor din Moldova Nouă n-au absolvit gimnaziul.

Studiile absolvite de către şomerii înregistraţi la AJOFM Caraş-Severin din oraşul Moldova Nouă şi localităţile limitrofe sunt:

  • studii primare, şcoală generală incompletă – 304 persoane;
  • studii gimnaziale – 176 persoane;
  • studii liceale – 132 persoane;
  • studii postliceale – 6 persoane;
  • şcoală profesională – 98 persoane;
  • studii universitare – 11 persoane.

Cei mai mulţi şomeri înregistraţi acum la AJOFM sunt confecţioneri cablaje auto. 

Principalele calificări ale şomerilor din Moldova Nouă şi localităţile limitrofe, înregistraţi la AJOFM Caraş-Severin sunt de:

  • confecţioner cablaje auto – 149 persoane;
  • technician energetician/electrician – 19 persoane;
  • muncitor necalificat în industria confecţiilor – 17 persoane, ne-au spus oficialii AJOFM Caraş-Severin.

Cei mai mulţi locuitori ai oraşului Moldova Nouă sunt absolvenţi de liceu şi de gimnaziu.

Majoritatea locuitorilor din Moldova Nouă – în jur de 3.400 – au absolvit cel mult liceul, circa 3.200 de oameni au absolvit cel mult gimnaziul, 1.600 de locuitori au absolvit cel mult şcoala profesională, peste 1000 de oameni – facultatea, iar în jur de 280 de locuitori – maximum studii postliceale, a comunicat INS pentru Economica, cu referire la nivelul de educaţie al populaţiei stabile din oraşul Moldova Nouă.

Amploarea sărăciei: doar 128 de oameni din Moldova Nouă iau ajutor social şi 88 primesc alocaţie pentru susţinerea familiei. 

Informaţiile au fost comunicate pentru Economica de către oficialii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Contextul în care Delphi Packard a decis închiderea fabricii din Moldova Nouă: „revoluţia” fiscală şi creşterea salariului minim pe economie la 1.900 de lei. 

Hotărârea companiei Delphi Packard de a închide fabrica din oraşul bănăţean Moldova Nouă vine în contextul intrării în vigoare a controversatelor schimbări fiscale prin care contribuţiile sociale – contribuţia la pensii (CAS) şi contribuţia la sănătate (CASS) – trec în sarcina angajatului. La acestea se adaugă şi creşterea salariului minim brut pe ţară, garantat în plată, de la 1.450 de lei, cât era în decembrie 2017, la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...