Conform unor surse din piață, singura companie nouă ar fi New Work Offices, activă în segmentul co-working, prezentă pe piețele din Polonia, Cehia, Ungaria și Ucraina și, în prezent, în România unde a ocupat 2.800 mp în AFI Tech Park 1, clădire de 22.000 mp, unde va opera și sala de conferințe a clădirii dezvoltate de AFI Europe.
Potrivit Colliers International, volumul de livrări de spaţii de birouri s-a cifrat la 93.000 mp, iar cererea a venit mai ales din partea firmelor de IT&C, în ciuda unei piețe tensionate a muncii.
„La prima vedere, 2019 a început cu dreptul pe piața de birouri din București, cu o cerere totală de 105.000 mp, cu peste 54% mai mult față de valoarea din aceeași perioadă din 2018. Entuziasmul trebuie temperat ușor, deoarece, deși interesul pentru proiecte noi sau calitative este încă sănătos, ca să ajungem la cererea nouă excludem renegocierile și relocările din stoc competitiv. Aceste relocări tind să crească gradul de neocupare, iar în primul trimestru din 2019 au totalizat 54.000 mp față de 102.000 mp pentru întreg anul 2018. Astfel, cererea nouă a scăzut cu peste 20%, la 29.000 mp – nivel totuși satisfăcător, din care peste 20% a venit din partea operatorilor de spații de lucru flexibile”, spune Sebastian Dragomir, director Office Advisory la Colliers International.
Împărțirea activității de închiriere în funcție de sector arată că segmentul de IT&C a condus detașat, înregistrând două treimi din cererea totală. El este urmat la mare distanță de companii de banking și financiar (16%) și de servicii profesionale (puțin peste 10%). În funcție de subpiețe, cererea raportată a venit în special din Vest și Centru Vest.
Tot în acest trimestru au fost livrate în București câteva proiecte mari, precum The Mark dezvoltat de S Immo – aproape de Piața Victoriei, a doua fază a complexului The Bridge în Centru Vest, dezvoltată de Forte Partners, și cumpărate anul trecut cu 200 de milioane de euro de Dedeman sau noul sediu Renault dezvoltat de Globalworth.
Stocul de birouri din Capitală ajunge astfel la un total de 2,5 milioane mp, iar până la finalul anului ar putea fi livrați încă aproximativ 250.000 mp.
Consultanții Colliers susțin că deși situația e destul de tensionată pe piața forței de muncă, majoritatea clienților companiei sugerează că angajatorii reușesc în continuare să-și găsească salariați în cele din urmă, iar prin prisma problemelor cu care se confruntă firmele pe piața muncii, România stă mai bine decât restul țărilor din Europa Centrală și de Est.
Cu toate acestea, noi locuri de muncă apar din ce în ce mai greu, astfel s-a remarcat și lipsa jucătorilor noi importanți intrați în București – în afară un nou operator de spații de co-working – nu au fost înregistrate nume noi pe piața de birouri – ceea ce a pus presiune pe cererea netă în ultimul an și jumătate. În cele din urmă, dinamica temperată din piața forței de muncă va fi în contradicție cu ritmul puternic al livrărilor. Dar, deși construcția a peste 400.000 mp de noi spații de birouri moderne a început deja (și alte șantiere sunt programate să înceapă), Capitala se clasează printre orașele cu cel mai mic stoc de birouri pe cap de locuitor din Europa.
Totuși, pe fondul unor livrări numeroase, piața ar putea înclina spre una a chiriașilor într-un viitor nu prea îndepărtat. Clădirile vechi, dar bine poziționate și calitative, precum și proiectele noi vor continua să evolueze bine într-un context plin de provocări, dar chiria medie efectivă din Capitală s-ar putea confrunta cu presiuni în jos, posibil încă din semestrul al doilea al acestui an.