‘SA-22 este acum în zonă’, a spus acest diplomat, reamintind că un alt tip de baterie rusă sol-aer, SA-11 sau Buk, este suspectată de a fi la originea tirului ce a provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines la 17 iulie, care a făcut 298 de morţi.
Sistemele de rachete Pantsir S1 /sau SA-22 în clasificarea NATO/ sunt capabile să atingă toate ţintele aeriene la o distanţă de 20 km şi o altitudine de 15 km. Ele pot viza patru ţinte simultan şi rachetele lor pot ajunge la o viteză de 1.300 de metri pe secundă.
Diplomatul, care a solicitat anonimatul, a evocat de asemenea ‘informaţii ucrainene’ credibile despre ‘mici formaţiuni militare ruse ce intră pe teritoriul ucrainean’.
‘Nu este vorba pur şi simplu de tancuri sau blindate… Au loc incursiuni ale trupelor ruse în Ucraina’, a spus, referindu-se de asemenea la ‘tiruri de artilerie şi rachete împotriva forţelor armate ucrainene din partea Rusiei, de pe teritoriul rus şi în Ucraina’.
‘Se pare că a avut loc o schimbare subtilă’, intervenită ‘foarte recent’, Rusia trecând de la o ‘susţinere în special ascunsă a separatiştilor’ la una ‘mai deschisă, mai evidentă’, a comentat acest diplomat.
Moscova a ‘încetat ambiguităţile devenind din ce în ce mai deschisă’ asupra sprijinului pentru rebeli, a estimat el. ‘Cu excepţia faptului că, în mod oficial, ruşii nu-l revendică’.