Un sistem de cogenerare va fi implementat la centrala termică de zonă Casa Presei
Valoarea totală a investiţiei este de 52,1 milioane lei (exclusiv TVA), cu o durată de execuţie de 10 luni şi o durată de implementare a obiectivului de investiţii de 24 de luni. Durata normală de exploatare este de 20 de ani, conform indicatorilor tehnico economici specificaţi în proiect. Energia termică livrată ar urma să fie de 97.692 MWh/an, iar energia electrică de 99.192 MWh/an. Veniturile totale estimate pentru perioada de exploatare sunt de 193 milioane de euro, în timp ce cheltuielile de operare sunt estimate la 164 milioane euro. Astfel, venitul net actualizat, raportat la valoarea totală a investiţiei, ar urma să fie de 5,7 milioane euro.
‘CTZ Casa Presei este amplasată în zone de nord a Municipiului Bucureşti şi este una dintre sursele de energie din cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) a consumatorilor racordaţi la sistem. Uzura fizică şi morală a echipamentelor determină scăderea eficienţei acestora şi implicit creşterea consumului de combustibil, respectiv creşterea costurilor de exploatare şi a cantităţilor de emisii poluante eliberate în atmosferă. Înrăutăţirea parametrilor tehnico-funcţionali ai echipamentelor conduce astfel şi la scăderea siguranţei în alimentarea cu energie termică a consumatorilor’, se arată în raportul de specialitate.
Conform aceleiaşi surse, în ultimii zece ani, în CTZ Casa Presei au funcţionat doar două cazane de câte 30 Gcal/h, celelalte cazane, cu un grad avansat de uzură fizică şi morală, fiind oprite din funcţionare.
‘Conform celor prevăzute în studiul de fezabilitate, efectul pozitiv previzionat pentru realizarea obiectivului de investiţii propus constă în eficientizarea funcţionării sursei de energie prin utilizarea unor echipamente care să producă în cogenerare necesarul de apă caldă de consum pentru utilizatorii racordaţi la centrală, precum şi producerea de venituri din vânzarea de energie electrică. Din necesarul total mediu pe timp de iarnă de 45 Gcal/oră, noua instalaţie urmează să acopere un debit de 10,5 Gcal/oră. Astfel, elaboratorul studiului prevede instalarea a trei motoare termice cu putere electrică nominală de 4,4 Mwe pe unitate şi respectiv debit termic de 3,5 Gcal/h pe unitate, prin care se va putea asigura debitul termic mediu anual mai sus menţionat, necesar preparării apei calde de consum, timp de cel puţin 8.000 ore/an. Pe de altă parte, instalaţia va produce pe lângă energie termică şi energie electrică, care va fi utilizată pentru asigurarea serviciilor interne electrice ale centralei, diferenţa urmând a fi livrată în Sistemul Energetic Naţional’, prevede documentul.