Un start-up portughez a creat „Securis” – o aplicaţie care îi va proteja pe turiştii aflaţi oriunde în lume
Ideea creată de Pedro Costa, Tiago Simues şi Luís Zenha-Rela este gândită ca un ghid virtual pe care o poate descărca orice utilizator de smartphone. Datorită utilităţii sale, instituţia guvernamentală portugheză Turismo do Centro a decis să-i confere premiul întâi acordat anual celei mai inovatoare şi eficiente iniţiative din punct de vedere turistic.
Dacă turistul se află într-o zonă neindicată din punct de vedere al securităţii, atunci telefonul vibrează pentru a-l avertiza că a pătruns într-o zonă periculoasă pentru el. Aplicaţia este bazată pe hărţi în timp real şi beneficiază de ajutorul ‘geolocalizatoarelor’ GPS pentru a putea fi folosită de orice persoană din oricare parte a lumii.
Aplicaţia oferă diferite hărţi împărţite pe zone care îi indică utilizatorului care sunt cele mai bune pentru circulat, iar hărţile conţin semnalări în funcţie de gradul de securitate. ‘Securis’ îi permite turistului ca printr-o simpla atingere a butonului de panică să fie alertate forţele de intervenţie şi să fie salvat dacă este în pericol, fiind mereu localizat prin coordonatele GPS.
Recomandările pentru turiştii străini care vor să intre în contact cu locuitorii din respectivele ţări sunt de asemenea incluse în această aplicaţie disponibilă pentru toate aparatele smartphone care folosesc sistemul de operare Android.
La acelaşi concurs de iniţiative turistice a mai fost premiat, la secţia noutăţi, un alt proiect intitulat ‘Invisiwall’, o aplicaţie care ne ajută să putem lăsa în mod virtual un mesaj sau o amintire în locul în care ne-am petrecut vacanţa.
Cu ajutorul acestei aplicaţii, turistul poate scrie un mesaj sau posta o fotografie care va putea fi văzută de alte persoane care vor vizita acelaşi loc şi care vor dispune de un smartphone pentru această aplicaţie. Mesajele virtuale scrise de turişti vor fi mereu vizibile în această zonă, având în vedere că vor fi identificate prin coordonatele acestui loc.
Concursul de idei inovatoare a premiat şi iniţiativa intitulată ‘Mondego Art Valley’, care prevede crearea unei ferme rurale cu o suprafaţă de 22 hectare de-al lungul râului Mondego, o adevărată enclavă a turismului în natură.
Premiile vor fi decernate în perioada 29-31 mai în oraşul Leiria în cadrul celui de-al IV-lea Forum al turismului Intern.