Campania de vaccinare a statelor membre şi certificatul sanitar, care se doreşte să intre în vigoare la sfârşitul lui iunie înainte de sezonul estival, ar urma de asemenea să se afle pe agendă.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri că speră că obiectivul de a vaccina 70% din adulţii din UE, iniţial fixat pentru septembrie, va fi atins din luna iulie.
Summitul se derulează şi într-un moment în care relaţiile dintre UE şi Moscova traversează o fază de tensiune din cauza Ucrainei şi a cazului opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, care a anunţat vineri că renunţă la greva foamei.
După expulzările reciproce de diplomaţi între Praga şi Moscova, cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) au anunţat vineri că vor expulza în total patru diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Republica Cehă.
În ceea ce priveşte schimbările climatice, reuniunea ar urma să le permită şefilor de stat şi de guvern să sprijine acordul privind o reducere netă „de cel puţin 55%” a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, care a făcut miercuri obiectul unui compromis între reprezentanţii statelor şi eurodeputaţi, chiar înainte de summitul privind schimbările climatice organizat online de preşedintele american Joe Biden.
Ultimul summit al UE consacrat în principal pandemiei a avut loc pe 25 martie, prin videoconferinţă.