Un tablou dăruit de Churchill magnatului Onassis, scos la licitație. Ar putea genera peste 1,5 mil. USD
Această pictură în ulei, intitulată „The Moat, Breccles”, realizată de Churchill în 1921, are o valoare estimată de Phillips între 1,5 şi 2 milioane de dolari, departe de suma de 11,6 milioane de dolari cu care a fost vândută o altă creaţie a „Bătrânului leu”, scoasă la licitaţie în martie de Angelina Jolie prin casa Christie’s.
Chiar dacă nu va doborî niciun record, acest peisaj – pe care Churchill l-a menţionat într-un eseu din decembrie 1921 intitulat „Painting as a pastime” – ar putea atrage atât pasionaţi de istorie, cât şi celebrităţi, pe fondul unei creşteri recente a interesului faţă de picturile realizate de personalitatea care s-a remarcat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Churchill a păstrat pictura timp de 40 de ani, apoi a oferit-o, în 1961, cu patru ani înainte de moarte, prietenului său, magnatul Aristotel Onassis, după cum a explicat pentru AFP Jean-Paul Engelen, vicepreşedintele casei de licitaţii Phillips.
Bogatul armator a fost atât de mândru de acest dar, încât l-a agăţat la loc de onoare, în partea din spate a celebrului bar – numit „Ari’s Bar” – de pe iahtul său, alături de opere de Vermeer, Gauguin, Le Greco şi Pissarro.
Acest super-iaht, denumit „Christina O” – prenumele fiicei lui Onassis – a fost o fregată a marinei canadiene, cu o lungime de aproape 100 de metri. Ambarcaţiunea a participat la Debarcarea din Normandia, înainte ca Onassis să o achiziţioneze, după război, cu 34.000 de dolari.
Onassis a renovat generos ambarcaţiunea, cheltuind aproximativ 4 milioane de dolari, pentru a o face „una dintre cele mai incredibile structuri plutitoare” şi unul dintre locurile preferate ale magnatului, a spus Engelen. La bordul iahtului au urcat nume importante, precum Elizabeth Taylor, John F. Kennedy, Maria Callas, Richard Burton, Grace Kelly şi prinţul Rainier al III-lea.
După decesul lui Onassis, în 1975, la şapte ani de la căsătoria cu Jackie Kennedy, iahtul a fost vândut şi tot ce se afla la bord a fost depozitat. Recent, moştenitorii magnatului au decis să se despartă de tablou.
Pentru a-i atrage şi mai mult pe pasionaţii acestui melanj de istorie şi personalităţi, casa de licitaţii Phillips a reconstituit, în sălile sale expoziţionale de la New York, „Ari’s Bar” – ce include şi imitaţii ale faimoşilor dinţi de balenă – şi a umplut rafturile cu sticle de şampanie Pol Roger, preferata „Bătrânului leu”.