Un think tank apropiat Kremlinului sugerează efectuarea unei explozii nucleare „demonstrative”

30 05. 2024
atac-nuclear

Propunerea, venită din partea lui Dmitri Suslov, membru al think tank-ului Consiliul pentru Politică Externă şi de Apărare, survine la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat statele NATO din Europa că se joacă cu focul după ce s-au lansat într-o dezbatere despre posibilitatea de a autoriza Ucraina să folosească pentru atacuri directe asupra Rusiei armamentul pe care Kievul îl primeşte ca ajutor militar.

„Pentru a confirma seriozitatea intenţiilor Rusiei şi a ne convinge adversarii asupra pregătirii Moscovei de escaladare, merită să fie luată în considerare o explozie nucleară demonstrativă”, fără a ataca pe cineva, a sugerat Suslov în revista de afaceri Profil.

„Efectul politic şi psihologic al unui nor de ciupercă nucleară, care va fi transmis live pe toate posturile TV în întreaga lume, le va aminti probabil liderilor occidentali un lucru care a prevenit războaiele între marile puteri în perioada scursă din 1945 şi pe care acum în mare măsură l-au uitat – teama de război nuclear”, a argumentat analistul rus.

Acesta a sugerat de asemenea Rusiei să iniţieze exerciţii nucleare strategice şi să avertizeze orice ţară ale cărei arme sunt folosite de Kiev pentru a ataca Rusia că Moscova îşi rezervă dreptul de a lovi ţinte ale respectivei ţări oriunde în lume, inclusiv cu arme nucleare dacă acea ţară recurge la represalii chiar şi numai cu arme convenţionale.

Kremlinul nu a comentat declaraţiile lui Dmitri Suslov, dar când au mai fost evocate astfel de idei de când Rusia a lansat invazia în Ucraina a amintit că doctrina militară a Rusiei prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra sa cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale însăşi existenţa statului rus este ameninţată.

Totuşi, preşedintele Putin a ameninţat marţi Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus. „Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă”, iar „acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus”, a atenţionat Putin, vorbind la o conferinţă de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan.

Dezbaterea pe acest subiect ce agită acum Washingtonul şi capitalele europene a fost iniţiată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar. Statele cele mai reticente până în prezent faţă de îndemnul lui Stoltenberg, mai ales Roma şi Berlinul, avertizează asupra riscului escaladării conflictului din Ucraina, până la o ipotetică folosire a armei nucleare de către Rusia.