Un tînăr din PC le-a suflat marca USL lui Ponta şi Antonescu

Economica.net
01 12. 2011

Tânărul conservator pe nume, Ştefan Alexandru Atanasiu, a depus cererea la OSIM pentru înregistrarea mărcii „Uniunea Social Liberală (USL)” pe 7 februarie 2011, fix la o zi după ce a fost a fost lansată la apă alianţa USL.

Atanasiu a devenit efectiv proprietar al mărcii pe data de 23 august 2011, când OSIM a dat undă verde solicitării acestuia, după ce au fost parcurşi toţi paşii legali de înregistrare.

Conservatorii au pus astfel mâna pe dreptul de folosinţă a titulaturii „USL” înainte ca Uniunea, condusă de tripleta Ponta-Antonescu-Constantin, să devină o alianţă cu acte în regulă, la Tribunal.

Abia pe 1 septembrie, adică la o săptămână după decizia OSIM, Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea de înregistrare a alianţei politice dintre PSD şi ACD, denumită Uniunea Social Liberală (USL).

Întrebat ieri, la Cluj-Napoca, ce înseamnă faptul că „USL” este o marcă înregistrată la OSIM de către un conservator, Victor Ponta a amânat un răspuns tranşant, cerând timp ca să studieze problema.

„Bravo lui. S-a mişcat cu câteva zile înaintea noastră. Din punct de vedere politic, Uniunea Social Liberală, PSD + PNL şi PC, este înscrisă conform legii partidelor politice. Nu cunosc ce poate însemna acest lucru din punct de vedere juridic, decât ceea ce am văzut în presă şi ca orice jursit serios aş vrea să văd anumite documente înainte de a mă pronunţa. Din punct de vedere politic, însă, lucrurile sunt foarte clare”, a spus Ponta.

Ce spun juriştii

Juristul Sergiu Andon crede că USL nu ar trebui să aibă probleme după ce marca Uniunea Social Liberală (USL) a fost înregistrată de altcineva la OSIM.

În opinia lui Andon, titularul mărcii nu poate împiedica USL să folosească această denumire, dar nici liderii USL nu-l pot opri în utilizarea mărcii.

„Din moment ce există registre paralele de priorităţi (n.r. – Registrul mărcilor şi Registrul partidelor politice), înseamnă că ele sunt valabile, nu se anulează unul pe altul”, a explicat Andon pentru RTV.net, dând ca exemplu un precedent de la cotidianul Adevărul, de la începutul anilor 90, când au fost declarate valabile două înregistrări diferite, una la OSIM şi alta la Registrul Comerţului.

Andon a precizat că fiecare partid politic are libertatea de a-şi alege denumirea. „Dacă un partid vrea să se cheme Mercedes, nu poate să-l oprească nimeni”, a spus Andon.

Deşi crede că proprietarul mărcii nu poate împiedica USL să folosească în continuarea denumirea, Andon anticipează un conflict pe această temă între cele două părţi.

„Cu siguranţă, gâlceavă va fi”, a spus Andon, completând că garantează în proporţie de 95% răspunsul său că USL va putea folosi fără probleme denumirea pe care o are în prezent.

Deputatul PNL, Alina Gorghiu, membru al Comisiei Juridice, a delarat la rândul său că „nu există nici o consecinţă juridică” în urma demersului de la OSIM.

„USL funcţionează în baza unei hotărâri judecătoreşti. Juridic, nu are absolut nici o problemă. USL va merge în campanie cu această denumire, va participa la alegeri… ”, a precizat pentru RTV.net Alina Gorghiu.

Ce se poate face cu marca

Proprietarul mărcii USL poate folosi denumirea înregistrată la OSIM inclusiv în domeniul politic.

Conform site-ului oficial al OSIM, „Uniunea Social-Liberală (USL)” a fost înregistrată la patru clase de produse.

Le enumerăm mai jos:

  • 41   Educaţie; instruire; divertisment; activităţi cultural-sportive; activităţi politice; organizare de mitinguri şi întruniri cu caracter electoral; activităţi cu caracter sportiv şi cultural pentru susţinerea candidaţilor în campaniile electorale; organizare de evenimente politice; organizare de manifestări culturale, mese rotunde, seminarii.”
  • 39   Distribuirea/difuzarea de publicaţii.
  • 35   Publicitate; lucrări de birou; distribuire de materiale publicitare (broşuri, prospecte, imprimate, eşantionane); difuzarea de anunţuri publicitare.
  • 16   Produse de imprimerie şi tipografie; tipărituri; fotografii; publicaţii (ziare şi reviste cu caracter de periodice); articole de birou.

Îşi dă demisia din PC

Ştefan Atanasiu-Radulescu a anunţat astăzi că a luat decizia de a demisiona din PC.

Potrivit ziare.com, tânărul conservator a invocat „presiuni” legate de scandalul mărcii USL şi a menţionat că se va sfătui cu vicele PC, Bogdan Diaconu, asupra sorţii acesteia.

Atanasiu a declarat că el a vrut să se asigure că marca nu va ajunge „pe mâini neprietenoase” şi a susţinut că nu s-ar fi consultat cu nici un lider al partidului în legatură cu demersul său de la OSIM.

Ulterior, vicepreşedintele PC, Bogdan Diaconu, a declarat că Atanasiu i-a înmânat joi dimineaţa certificatul de proprietate asupra mărcii USL, deşi legal tânărul este încă proprietar al acesteia.