Un trainer bun poate câştiga peste 2.000 de euro pe lună. Cum ajungi aici

Un trainer bun are aproximativ 1.000 de zile de training la activ, acumulate în cel puţin şapte ani de antrenorat. Are educaţie, abilităţi de comunicare şi de sinteză peste medie, pe lângă competenţe specifice acestei profesii, în care excelează. Un trainer valoros poate să câştige şi peste 2.000 de euro pe lună.
Cristina Şomănescu - lun, 04 iun. 2012, 21:05
Un trainer bun poate câştiga peste 2.000 de euro pe lună. Cum ajungi aici

„Dacă ne referim strict la câştigul din activitatea de livrare a cursurilor, un trainer bun poate câştiga peste 2.000 de euro pe lună. Dacă acel trainer face şi vânzare (şi activează în una din companiile mari de training din România), atunci câştigul poate să fie şi de două-trei ori mai mare decât suma menţionată mai sus”, a spus pentru ECONOMICA.NET Rareş Manolescu, consulting partner la Human Invest, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de training din România.

Cine face performanţă în training

În primul rând, trainerul care are multe ore de practică la activ. Adică cel care a antrenat/format oameni, vreme de cel puţin 700 de zile, ca să fim exacţi.
„Un trainer de top în România are minimum 80-100 de zile de training pe an şi minimum 7-10 ani de training la activ. Asta înseamnă că adună un minimum de 700-1.000 de zile de training. Numai după un asemenea prag putem vorbi de traineri de top, adică de traineri care au atât de multă practică încât au reuşit să-şi perfecţioneze abilităţile de training şi să creeze sesiuni memorabile”, a spus pentru ECONOMICA.NET Rareş Manolescu.

Condiţii elementare ca să devii un bun trainer

1.Termină o facultate, nu contează care. Nu miza pe noroc ca să ajungi performer.

„Lumea trainingului este foarte diversă şi nu există un tip anume de facultăţi sau diplome care să aibă influenţă (n.red. în formarea unui trainer de top). Şansa joacă un rol mic în a ajunge trainer. Mai importantă e decizia persoanei de a continua pe acest drum, parcurgerea unor programe de formare de formator cu adevărat valoroase şi multă practică”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Rareş Manolescu.

2. Nu alege scurtăturile prin formarea ta ca trainer, dacă vrei să faci performanţă.

Nu urma cursuri scurte ori ieftine în care să te formezi ca trainer, dacă vrei să fii foarte bun în această profesie, de asemenea, optează pentru profesori cu experienţă internaţională de la care să înveţi cum să fii un bun trainer, ne-a mai spus Rareş Manolescu.

„Poate ajuta la un progres mai rapid dacă formarea este realizată în cadrul unor programe bune sau foarte bune. E foarte important ca atunci când vrei să înveţi cum să faci training să nu alegi cel mai ieftin curs sau cel mai scurt. Eu am parcurs trei seminarii de formare de formatori chiar în primii doi ani de training”, a spus pentru ECONOMICA.NET Rareş Manolescu.

3. Alege să înveţi de la traineri formaţi într-un mediu internaţional.

„Un alt ajutor poate fi dacă trainerul respectiv (n.red. cel care te formează) ajunge să fie expus într-un mediu internaţional, unde poate învăţa de la alţi traineri, cu experienţă mult mai mare. Contează foarte mult şi parcurgerea unor seminarii sau programe de pregătire cu experţi în training din afara ţării. Să nu uităm că în România meseria de trainer nu are nici 20 de ani, deci de-abia acum încep să apară primii traineri valoroşi care pot să îi înveţe pe alţii”, a adăugat Rareş Manolescu.

Care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgi ca să faci performanţă în training

Studiile şi experienţa care te aduc în liga mare a trainerilor

În primul rând, trebuie să urmezi un program de formare de traineri/formatori (train for trainers), adică să înveţi cum să fii un trainer bun de la cei care deja fac performanţă în domeniu.

„E esenţială parcurgerea a cel puţin unui program de formare de formatori (train the trainers). Aprofundarea la nivel universitar a acestei discipline poate fi utilă celor care ar intenţiona să ajungă teoreticieni, însă un trainer bun e acela care predă într-un ritm constant. Nu toate programele universitare oferă şi ocazii de practică, astfel încât uneori poţi să absolvi un program universitar şi să ştii multă teorie, dar să nu ai suficientă practică”, ne spune Rareş Manolescu.

Mai trebuie să îţi cauţi îndrumătorul printre trainerii cu experienţă, de la care să înveţi cum să aduci plusvaloare în acest domeniu.
„Un alt ingredient esenţial ar fi îndrumarea din partea unui trainer senior, cu experienţă mai mare. Am avut ocazia să derulez un asemenea proces cu câţiva traineri şi rezultele sunt mult diferite faţă de lipsa unui proces de îndrumare”, a adăugat el.

Antrenează-ţi până la excelenţă abilităţile specifice acestei profesii: de la comunicare, leadership, la managementul proceselor de schimbare şi la gestionarea audienţei.

„Preocupă-te de dezvoltarea competenţelor implicate de această meserie. Documentează-te, antrenează-te şi dezvoltă-ţi abiltăţi legate de gestionarea audienţei, de managementul proceselor de schimbare şi învăţare a adultului (andragogie), tratarea situaţiilor conflictuale, prevenirea şi gestionarea riscurilor care pot să apară, setarea de obiective, organizare şi planificare, prezentări în grup, comunicare sintetică şi persuasivă, motivare şi leadership. Este o listă foarte lungă, şi pentru unii, poate descurajantă. Fără stăpânirea lor, rişti ca în timp ce audienţa aşteaptă să petreacă ore utile, revelatoare, surprinzătoare, încântătoare şi memorabile, să fii expus unor provocări de coşmar, generate de incapacitatea de a le face faţă”, a spus pentru ECONOMICA.NET Florin Rădulescu, partener al companiei de training şi consultanţă în domeniul dezvoltării şi formării profesionale Ascendis, jucător mare din piaţa de training din România.

Unde acumulează experienţă trainerii valoroşi

De exemplu, dacă lucrezi într-o firmă şi ţii un training în vânzări, trebuie să fi lucrat ca vânzător sau manager de vânzări, undeva în traseul tău profesional, ca să ai şanse să fii un bun trainer, ne-a explicat Rareş Manolescu. Aşa cum, dacă activezi într-o firmă de training şi „antrenezi” manageri, e imperativ să fi fost tu însuţi manager, cândva în cariera ta, dar şi să fi dobândit competeneţe specifice de trainer, ne-a mai spus el.

Pentru cineva care lucrează ca trainer la o firmă de training şi predă cursuri diverse, e esenţial să aibă şi competenţe de trainer dar şi de specialitate, funcţie de cursurile pe care le ţine. Concret, un trainer care ţine cursuri pentru manageri (management, leadership) ar trebui să aibă experienţă de manager, ca să ştie ce vorbeşte. La fel, dacă e vorba de un trainer care ţine cursuri de project management, e esenţial să fi fost project manager sau să fi gestionat proiecte, pentru a avea un cadru de referinţă realist, ne-a explicat Rareş Manolescu.

„Acumulează experienţă personală relevantă, atât în domeniile în care doreşti să livrezi cursuri, cât mai ales referitoare la competenţele implicate de o performanţă peste medie în training. Când spun „relevantă” mă refer la o experienţă care să îţi permită să ai oricând exemple reale, practice, de utilizare a conceptelor, abilităţilor sau proceselor discutate în sală. Un trainer care nu are exemple credibile pentru audienţă are din start un handicap de autoritate în faţa participanţilor. Am văzut câteva astfel de situaţii ale unor traineri care recitau un curs cu licenţă, scris de alţii, şi care erau aruncaţi în corzi la orice întrebare specifică din sală care nu era prevăzută în script”, a spus pentru ECONOMICA.NET Florin Rădulescu.

Practica face diferenţa. La ce vârstă începi să fii un bun trainer

Răspunsul scurt: la minimum 30 de ani. Cam pe la această vârstă reuşeşti să acumulezi 700-1.000 de zile de training, prag de la care eşti oficial în liga mare a branşei. Totuşi, e important să nu cădeţi în progresii mecaniciste când vă faceţi calculele şi vă stabiliţi traseul profesional în domeniu. Veţi face performanţă ca trainer doar când experienţa emoţională şi intelectuală pe care le-ai acumulat devin relevante pentru ceilalţi, cei pe care îi formaţi.

„Pentru a ajunge foarte bun, ai nevoie de practică, iar din acest punct de vedere contează în cât timp un trainer reuşeşte să acumuleze 700-1.000 de zile de training. La un calcul simplu, sunt ani buni în spate, ceea ce ne duce către vârsta de 30 de ani. În plus, pentru a excela ai nevoie şi de o anumită maturitate intelectuală şi psihică. Foarte buni ajung câţiva, cei care au făcut o pasiune din această meserie şi cred în ea, îşi dedică timp pentru dezvoltare personală şi practică intens. Altfel nu ajungi foarte bun. Iar vârsta la care ajungi foarte bun nu e prestabilită, depinde de momentul în care ajungi să ai suficientă experienţă”, ne-a explicat Rareş Manolescu.

Florin Rădulescu, partener la Ascendis, împărtăşeşte opinia reprezentantului Human Invest.
„Vârsta la care poţi să devii un trainer foarte bun este influenţată de nevoia de a avea experienţă şi abilităţi dezvoltate. De aceea, zona de vârstă de unde te poţi aştepta să întâlneşti performanţă ar fi 28-35 de ani”‘, ne-a spus oficialul Ascendis.

Tinerii care au vocaţie ca traineri se văd la facultate

„În acest moment, la nivelul asociaţiilor studenţeşti (cum ar fi Aiesec, Elsa etc.) există traineri formaţi care predau, prin urmare aş putea să spun că încă de la 20 de ani pot să apară traineri buni sau cu potenţial”, a conchis Rareş Manolescu.

Te-ar mai putea interesa și
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de......
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă ...
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...