Potrivit HINA, tribunalul a cerut arestarea lui Zsolt Hernadi la propunerea departamentul anticorupţie, USKOK. În aceste condiţii, un mandat pentru arestarea lui Hernadi poate fi emis.
HINA a adăugat că procuratura a cerut arestarea lui Hernadi după ce Ungaria a respins, pentru a doua oară, cererea Croaţiei de a-l interoga pe directorul MOL ca suspect în cazul de mită ce priveşte preluarea controlului la INA de către compania MOL.
În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În ultimii ani, au apărut, însă, tensiuni între MOL şi guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firmă ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL reacţionează spunând că Croaţia nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.
De asemenea, anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA.
Grupul Mol este o companie multinaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania deţine, de asemenea, o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est. Grupul operează o reţea de conducte de gaze naturale de înaltă presiune de peste 5.800 kilometri în Ungaria.
În România, MOL deţine 138 de benzinării şi a semnat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre din vestul României.