Un tribunal din Frankfurt a închis procesul în care era inculpat fostul președinte al Federației Germane de Fotbal Wolfgang Niersbach, pentru nereguli comise în organizarea Campionatului Mondial din 2006

Procesul pentru evaziune fiscală legată de Cupa Mondială din 2006, din Germania, care îl viza pe Wolfgang Niersbach, fost preşedinte al Federaţiei Germane de Fotbal (DFB), a fost închis, a anunţat luni Tribunalul din oraşul Frankfurt, care a decis ca acuzatul să plătească 25.000 de euro către organizaţii de caritate, informează AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 26 aug. 2024, 18:23
Un tribunal din Frankfurt a închis procesul în care era inculpat fostul președinte al Federației Germane de Fotbal Wolfgang Niersbach, pentru nereguli comise în organizarea Campionatului Mondial din 2006

În acest proces, deschis la începutul lunii martie, au compărut trei foşti oficiali ai DFB: foştii preşedinţi Theo Zwanziger (2004-2012) şi Wolfgang Niersbach (2012-2015) şi fostul secretar general Horst Schmidt.

În centrul acestui caz, care a trecut prin sistemul juridic ani de zile şi a inclus şi alte câteva investigaţii separate, inclusiv una comandată de DFB, este o plată de 6,7 milioane de euro făcută pentru un eveniment legat de Cupa Mondială din 2006, eveniment care nu a avut loc niciodată.

Niersbach, care a demisionat din funcţia de preşedinte al DFB în 2015 ca urmare a acestui caz, predecesorul său Zwanziger şi Schmidt au fost acuzaţi că au aranjat declaraţii fiscale incorecte depuse în 2006, pentru a permite DFB să evite plata a milioane de euro ca impozite.

Luni, Niersbach, în vârstă de 73 de ani, şi acuzarea au acceptat propunerea tribunalului din Frankfurt de închiderea cazului în schimbul plăţii a 25.000 de euro către organizaţii de caritate.

Judecătoarea Eva-Marie Distler a declarat că această decizie „nu este o achitare”. Ea a precizat, totuşi, că Niersbach „este probabil singurul, în starea actuală a colectării probelor, care nu a fost implicat în mod explicit în aceste evenimente”.

În total, impozite de peste 13,7 milioane de euro taxe nu ar fi fost plătite pentru anul 2006. Potrivit rechizitoriului, un comitet responsabilă de organizarea Cupei Mondiale din 2006 ar fi primit în 2005 în jur de 6,7 milioane de euro.

Această sumă trebuia acopere cheltuielile unei aşa-zise gale pentru Cupa Mondială din 2006, conform conturilor DFB. Gala nu a avut loc niciodată şi, prin urmare, această sumă nu putea fi deductibilă fiscal.

La începutul lunii august, Horst Schmidt, în vârstă de 82 de ani, a fost nevoit să părăsească procesul din motive medicale, fiind supus la două operaţii la cord. Întrucât termenele limită pentru procesul principal nu pot fi respectate, Schmidt va fi judecat separat.

După verdictul în cazul lui Niersbach, în boxa acuzaţilor rămâne doar Theo Zwanziger.

Procesul de la Frankfurt se referă doar la aspectul fiscal al unui caz mai amplu de suspiciune de corupţie cu ocazia atribuirii Cupei Mondiale din 2006 Germaniei.

Justiţia din Elveţia, ţară unde are sediul Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA), s-a ocupat de cealaltă parte a acestui caz.

În Elveţia, procesul celor trei oficiali pentru înşelăciune (ei au fost acuzaţi că au ascuns Federaţiei germane adevărata destinaţie a transferului de 6,7 milioane de euro) a început în martie 2020, dar a fost întrerupt de mai multe ori de pandemia de Covid-19. În mai 2021, justiţia a constatat prescrierea faptelor.

Sursa foto: Dfb.de

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Prelungirea plafonării preţurilor la energie şi în 2025 poate fi o variantă. Vom face o evaluare
Burduja: Prelungirea plafonării preţurilor la energie şi în 2025 poate fi o variantă. Vom face o evaluare
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că prelungirea şi în 2025 a plafonării preţurilor poate fi o variantă pentru ca populaţia să nu fie afectată de "anomaliile de pe piaţa......
Reuters: Nouă state europene se opun reluării misiunilor FMI în Rusia
Reuters: Nouă state europene se opun reluării misiunilor FMI în Rusia
Nouă state europene au protestat vineri contra planurilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) de a relua misiunile în ...
Ce spune Burduja despre planul României pentru a scăpa de „preţurile enorme” la energie
Ce spune Burduja despre planul României pentru a scăpa de „preţurile enorme” la energie
Miniştrii Energiei din România, Bulgaria şi Grecia şi-au propus ca în 10 zile să definească un plan preliminar pe ...
BYD face angajări pe bandă rulantă. Producătorul de automobile electrice a devenit unul din cei mai mari angajatori din China
BYD face angajări pe bandă rulantă. Producătorul de automobile electrice a devenit unul din cei mai mari angajatori din ...
BYD a început să facă angajări pe bandă rulantă, ajungând vineri la peste 900.000 de salariaţi, a informat unul dintre ...