Un tribunal internațional din Singapore a obligat Credit Suisse să-i plătească despăgubiri de 926 de milioane de dolari fostului premier georgian Bidzina Ivanishvili

O instanță din Singapore a decis vineri să oblige banca elvețiană Credit Suisse să plătească despăgubiri de 926 de milioane de dolari fostului prim-ministru al Georgiei Bidzina Ivanishvili, pentru că din cauza ei și-a pierdut o parte din avere, relatează Reuters.
Ion Dobreanu - sâm, 27 mai 2023, 13:04
Un tribunal internațional din Singapore a obligat Credit Suisse să-i plătească despăgubiri de 926 de milioane de dolari fostului premier georgian Bidzina Ivanishvili

Aceasta este una dintre cele mai mari despăgubiri istorie acordate unui client al unei instituții financiare. Decizia însă nu este definitivă

Curtea Comercială Internațională din Singapore a decis că o unitate a Credit Suisse nu a acționat cu bună-credință și a neglijat să păstreze în siguranță activele lui Bidzina Ivanishvili, aceasta fiind cea mai recentă lovitură încasată de Credit Suisse, care a fost preluată de rivala UBS pentru a evita falimentul.

Credit Suisse a declarat imediat că va contesta decizia.

Omul de afaceri miliarda Bidzina Ivanishvili, care a deținut funcția de prim-ministru al Georgiei din 2012 până în 2013, a plasat în 2005 1,1 miliarde de dolari sub tutela Credit Suisse Trust.

Avocații lui Ivanishvili, Cavinder Bull și Woo Shu Yan, de la firma de avocatură Drew & Napier, au susținut că eșecurile Credit Suisse Trust au dus la o gestionare defectuoasă frauduloasă și la pierderi substanțiale.

În hotărârea sa publicată vineri, instanța a precizat că banca nu a reușit să protejeze activele lui Ivanishvili, prin împiedicarea lui Patrice Lescaudron, consilier la Credit Suisse Trust din Singapore, să aibă acces la acestea.

Lescaudron a fost condamnat de un tribunal elvețian în 2018 pentru falsificarea timp de opt ani a semnăturilor foștilor clienți, inclusiv a lui Ivanishvili. El a recunoscut că a falsificat tranzacțiile și a ascuns pierderile într-o schemă care i-a adus zeci de milioane de franci elvețieni. Patrice Lescaudron a fost eliberat în 2019 și s-a sinucis în 2020.

„Nu este acceptat argumentul potrivit căruia conduita inculpatului a fost rezonabilă”, a spus judecătorul Patricia Bergin în decizie.

„Banca a găsit mai important ca domnul Lescaudron să păstreze un client mare, reclamantul în cazul de față, decât să respecte obligația sa de bază de a păstra activele trustului în siguranță”.

Credit Suisse știa că Lescaudron a încălcat reglementările menite să prevină frauda și a așteptat până la doi ani un răspuns din partea lui când a fost interogat, a spus Bergin.

„Toleranța băncii față de aceste încălcări flagrante nu a fost de bună-credință și a fost nerezonabilă”, a adăugat Bergin.

Urmează apelul

 

Din suma de 926 de milioane de dolari care urmează să fie plătite de Credit Suisse miliardarului georgian va fi scăzut 79 de milioane de dolari pe care banca le-a plătit deja în decembrie.

„Hotărârea publicată astăzi este greșită și pune probleme juridice foarte importante”, a declarat Credit Suisse într-un comunicat. „Credit Suisse Trust Limited intenționează ferm să facă recurs”, a mai precizat instituția financiară..

Banca face apel și împotriva unei alte hotărâri legate de gestionarea activelor lui Ivanishvili.

Un tribunal din Bermuda a hotărât în martie 2022 că Ivanishvili și familia trebuie să primească daune de aproximativ 600 de milioane de dolari din partea companiei locale de asigurări de viață a Credit Suisse.

Suma finală datorată de Credit Suisse ar trebui redusă și mai mult pentru a preveni o suprapunere cu cazul Bermudelor și pentru a preveni o așa-numită dublă recuperare, a precizat instanșa din Singapore. Credit Suisse face în prezent recurs la decizia datp de instanta de Bermuda.

O persoană familiarizată cu această speță a declarat că suprapunerea este estimată la aproximativ 300 de milioane de dolari și că Credit Suisse a luat deja provizioane pentru o parte din compensația totală.

În cazul Singapore, banca va face recurs pe baza faptului că banii ar fi fost pierduți din cauza unor decizii de investiții proaste, mai degrabă decât din fraudă.

Un purtător de cuvânt al lui Ivanishvili a salutat decizia din Singapore.

„În pofida hotărârii din Bermuda de anul trecut și a admiterii încălcării obligațiilor în timpul procesului din Singapore, Credit Suisse a continuat să împiedice eforturile clienților noștri de a primi reparații pentru infracțiunile comise de angajații săi”, a spus purtătorul de cuvânt.

„Ne așteptăm ca Credit Suisse să respecte pe deplin hotărârea și să accepte în cele din urmă responsabilitatea pentru eșecurile sale”.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...