Doar o firmă din două nou-înfiinţate împlineşte un an

Radierile de firme depăşesc lună de lună jumătate din înmatriculări, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), culese de ECONOMICA.NET.  Cât priveşte firmele nou înfiinţate, lucrurile ar sta mai rău decât o arată statisticile, potrivit surselor bancare ale Conso.ro.
Adrian N. Ionescu - lun, 12 nov. 2012, 22:14
Doar o firmă din două nou-înfiinţate împlineşte un an

Oficial, în septembrie au fost operate 5.043 de radieri şi 9.018 înmatriculări (o rată a radierilor de 56%), dar datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) nu precizează vârsta firmelor radiate.

În august rata radierilor era de 55.8%, iar în iulie de 69,5%, potrivit ultimelor date ale ONRC, culese de ECONOMICA.NET.

Statisticile oficiale înregistrează proporţii similare şi în celelalte luni ale anului, cu excepţia extremelor din primele 2 luni ale anului.

În luna ianuarie, firmele radiate au ajuns la 95 % din numărul firmelor înmatriculate, dar în februarie rata radierilor a scăzut la 17%, potrivit calculelor ECONOMICA.NET.

Pe de altă parte, statisticile oficiale nu ar fi foarte relevante, atât pentru că nu precizează vârsta firmelor, dar şi pentru că multe afaceri care îşi închid porţile nu sunt radiate de la Registrul Comertului, ci sunt menţinute în stand-by de către asociaţi sau acţionari, spune Conso.ro.

Din totalul de până la 70.000 de firme nou-înfiinţate într-un an, „jumătate nu reuşesc să se menţină pe piaţă mai mult de 12 luni“, potrivit aceleiaşi surse.

 Totalul înmatriculărilor din primele 9 luni ale anului a fost de 99.846 de firme. rata radierilor fiind de 51%, potrivit datelor ONRC, culese de ECONOMICA.NET.

„Este un sector în continuă renaştere. Pe măsură ce unele firme se înfiinţează, altele mor, apoi în anul următor se reia ciclul“, a declarat Tiberiu Moisa, director clienti corporativi şi IMM la Banca Transilvania, citat de Conso.ro.

Situaţia nu ar fi mult diferită în România faţă de alte state, „procentul de succes fiind destul de redus peste tot în lume“.

Băncile fug în general de firmele nou înfiinţate, fiindu-le atribuite cel mai grad de risc.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...