Una din cinci organizaţii, în pragul insolvenţei din cauza unui atac cibernetic – studiu

Una din cinci organizaţii a ajuns în pragul insolvenţei după un atac cibernetic, iar aproape jumătate (48%) a raportat o breşă de securitate în ultimele 12 luni, în creştere faţă de o pondere de 43%, în 2021.
AGERPRES - Dum, 10 iul. 2022, 11:58
Una din cinci organizaţii, în pragul insolvenţei din cauza unui atac cibernetic - studiu

Datele centralizate într-un raport publicat de asigurătorul global Hiscox arată că una din cinci organizaţii a ajuns în pragul insolvenţei după un atac cibernetic.

Conform cercetării, şapte din cele opt ţări chestionate consideră atacul cibernetic drept principala ameninţare la adresa afacerii lor, în timp ce 19% din totalul celor chestionaţi au raportat un atac ransomware, în creştere de la 16%, de la an la an, iar două treimi dintre victime au plătit răscumpărarea în urma atacurilor.

De asemenea, peste (55%) dintre victimele atacurilor informatice consideră securitatea cibernetică o zonă cu risc ridicat, dar cifra scade la doar 36% pentru cei care nu au experimentat încă un atac de compromitere de date. În mod similar, 41% dintre cei atacaţi spun că expunerea lor la risc a crescut, dar pentru celălalt grup cifra este mai mică de un sfert (23%).

Specialiştii Eset subliniază faptul că un alt element interesant din raport evidenţiază că infractorii cibernetici par să vizeze din ce în ce mai mult companiile mai mici. Astfel, cei cu venituri între 100.000 şi 500.000 de dolari se pot aştepta la tot la fel de multe atacuri precum cei care au o cifră de afaceri între 1 şi 9 milioane de dolari, anual.

Raportul de specialitate arată că o cincime dintre firmele respondente care au fost atacate spun că solvabilitatea lor a fost ameninţată în acest an, cu 24% mai multe decât în 2021.

În acest context, bugetele medii pentru securitatea cibernetică ale companiilor respondente s-au majorat cu 60% în ultimul an, până la 5,3 milioane de dolari, respectiv cu 250% faţă de 2019.

Rezultatele raportului relevă că principalii vectori de atac sunt: Serverele cloud (41%), e-mailurile business (40%), serverele corporative (37%), serverele cu acces de la distanţă (31%), dispozitivele mobile deţinute de angajaţi (29%) şi atacurile de tip DDoS – Distributed Denial-of-Service (26%).

Totodată, scorurile de pregătire cibernetică ale companiilor estimate de Hiscox au scăzut cu 2,6% de la an la an, ceea ce a condus la o scădere bruscă a numărului de firme clasate drept „experte” – de la 20% la doar 4,5%.

Raportul Hiscox a fost realizat pe baza unor interviuri la care au participat 5.000 de companii din SUA, Marea Britanie, Belgia, Franţa, Germania, Spania, Olanda şi Irlanda.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...