UPDATE:Una din imaginile horror de pe pachetele de ţigări din UE ar fi a unui român,care a murit apoi în spital. Familia nu şi-ar fi dat acordul

Economica.net
29 03. 2017
tigari45_97290600

Una dintre imaginile care, potrivit legislaţiei în vigoare, sunt afişate pe pachetele de ţigări, pentru a ilustra riscurile la care se supun fumătorii, este a unui bărbat român, din Hunedoara, care a suferit o intervenţie chirurgicală la un spital din Cluj. Bărbatul a suferit o intervenţie chirurgicală sub anestezie, şi din acest motiv a fost intubat. Ulterior, omul a murit, dar imaginea cu el pe patul de spital a ajuns parte a directivei europene din octombrie 2014 care se referă, printre altele, la imaginile care trebuie afişate pe toate pachetele de ţigări.

Informaţia a fost oferită presei de către avocatul Adrian Cuculis. El spune că situaţia a fost conştientizată de familia bărbatului, care acum se află în Marea Britanie. “Familia este revoltată şi vrea să meargă în instanţă unde probabil vom cere daune record, fiindcă ei ne-au spus că îşi văd tatăl “aruncat” pe stradă unde îl calcă lumea în picioare iar pozele circulă în toată Uniunea. De asemenea, ei nu şi-au dat acordul şi susţin că nici tatăl lor”, spune Cuculis.

El spune că daunele s-ar putea ridica la milioane de euro.

ECONOMICA.NET a contactat o rudă a omului, pe cel indicat de avocatul Cuculis drept un fiu al acestuia. Tânărul, care era în timpul programului de lucru, a spus că nu ştie cum imaginile cu tatăl său au ajuns pe pachetele de ţigări, iar fotografia nu a fost făcută de vreun membru al familiei. De asemenea, mai spune că nimeni nu ar fi contactat familia pentru a i se cere permisiunea de a folosi imaginea. Tânărul a refuzat să-şi facă public numele, pe motiv că nu vrea să-şi piardă locul de muncă.

Imaginea bărbatului din Hunedoara a apărut pentru prima dată în spaţiul public odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Anexei II din Directiva Delegată 2014/109/UE a Comisiei din 10 octombrie 2014. Anexa a fost publicată în Jurnal în data de 17.12.2014. „Biblioteca de imagini (printre care şi cea a bărbatului român n.red) face parte din Anexa la Directiva 109/2014. Fişierele cu imaginile în format electronic au fost puse la dispoziţia producătorilor de ţigarete de către Ministerul Sănătăţii anul trecut, iar noi a trebuit să ne conformăm legii”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România.

„Imaginile (de pe noile pachete de ţigări n. red.) sunt mult mai dure şi au fost selectate printr-un sondaj realizat în toate ţările Uniunii Europene, a declarat medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului „Stop Fumat”, pentru Pro TV în noiembrie 2016.

Poziţia Comisiei Europene

Într-un răspuns pentru ECONOMICA.NET, reprezentanţii Comisiei Europene spun că există peste 60 de reclamaţii cu privire la acea fotografie, depuse de persoane care sunt convinse că bărbatul respectiv este o rudă şi dă asigurări că deţine acordul în scris al tuturor celor care apar în fotografiile de pe pachetele de ţigări.

„Comisia a ținut cont de afirmația familiei din Cluj, însă până acum au existat mai mult de 60 de reclamații către Comisie, din diverse state membre, în legătură cu acea imagine. Dorim, în primul rând, să ne exprimăm empatia față de toate persoanele care cred cu adevărat că domnul din acea poză este un membru al familiei lor, și cărora poza respectivă le-a cauzat, fără intenție din partea noastră, suferințe. Cu toate astea, putem afirma cu siguranță că persoana din acea imagine nu este cel pe care familia din Cluj pare să-l recunoască și orice asemănare între cei doi este doar o coincidență. Din motive ce țin de protecția datelor personale, avem obligația legală de a nu dezvălui numele sau detaliile personale ale persoanei din acea poză. Totuși, vă putem asigura că toți cei care au fost fotografiați în imaginile folosite pe pachetele de țigări sunt conștienți de acest fapt și ne-au oferit consimțământul în scris”.
 
În cazul în care familia din Cluj va dori să ceară lămuriri suplimentare, pe căile legale obișnuite, suntem convinși că le putem furniza toate informațiile necesare, pentru a rezolva această problemă. De asemenea, suntem gata să ne prezentăm cazul în justiție și să ne apărăm deciziile, dacă va fi necesar. Nu în ultimul rând, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că tutunul este cauza principală, în UE, a deceselor ce pot fi prevenite, iar pozele ce țin de avertizarea privind riscurile de sănătate s-au dovedit extreme de eficiente în prevenirea cazurilor de noi fumători și în încurajarea populației de a abandona acest obicei”, au declarat aceştia.