Noul preşedinte al ANRE, Dumitru Chiriţă, a semnat la data 27 octombrie “Ordinul pentru completarea Regulamentului privind principiile remunerării membrilor Comitetului de Reglementare şi salarizării personalului angajat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei”. El modifică Regulamentul vechi, adoptat printr-un ordin ANRE din 2014, în sensul creării unui nou serviciu: cabinetul preşedintelui.
“Se constituie Cabinetul preşedintelui/vicepreşedinţilor compus din şase posturi. Personalul Cabinetului preşedintelui/vicepreşedinţilor este numit sau eliberat din funcţie de către preşedinte, la propunerea vicepreşedinţilor, după caz. Angajarea în cadrul Cabinetului preşedintei/vicepreşedinţilor se realizează prin încheierea unui contract individual de muncă pe durata mandatului preşedintelui/vicepreşedinţilor. Personalul Cabinetului preşedintelui/vicepreşedinţilor beneficiază de prevederile contractului colectiv de muncă al ANRE” scrie în Ordinul semnat de Chiriţă şi publicat deja în Monitorul Oficial.
Potrivit legii, numărul maxim de posturi al ANRE este stabilit prin lege şi nu poate fi crescut fără schimbarea legii. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, aceste posturi din ANRE sunt momentan libere, iar Chiriţă poate numi pe oricine doreşte, viitorii consilieri având însă contracte de muncă pe perioadă determinată.
Ordinul lui Chiriţă survine în contextul în care fostul preşedinte al ANRE, Niculae Havrileţ spunea că instituţia are nevoie de aprobarea de posturi suplimentare (30-40 de oameni), dat fiind că ANRE a preluat şi reglementarea serviciului de energie termică de la fosta ANRSC.
Ca să crească acest numpăr de posturi, Autoritatea are nevoie de schimbarea legii, lucru care nu s-a întâmplat încă.
Un post la ANRE este extrem de tentant pentru oricine. Angajaţii ANRE au printre cele mai mari salarii din România. Potrivit declaraţiei de avere a fostului preşedinte Niculae Havrileţ, el a încasat, în 2016, un salariu de 560.000 de lei, ceea ce înseamnă peste 10.300 de euro pe lună, la un curs de 4,5 lei pentru un euro.
Vicepreşedintele Emil Calotă a încasat, în acelaşi an, 492.400 lei, adică 9.100 de euro pe lună. Potrivit unor relatări mai vechi din presă, salariile angajaţilor ANRE pleacă de la 2.500 de euro pe lună, net.
Facem menţiunea că insituţia este finanţată din venituri proprii, iar salariile angajaţilor nu sunt plătite de la buget, ci din taxele şi tarifele pe care Autoritatea de stabileşte şi le percepe de la agenţii economici din piaţa de energie şi gaze, a căror activitate o reglementează şi supraveghează.