UNBR: Proiectul de rectificare bugetară nu alocă fondurile necesare onorării plăţii seviciilor de asistenţă juridică

Economica.net
07 08. 2019
proces_tribunal_669332_67334100

UNBR a transmis în acest sens o adresă premierului Viorica Dăncilă, ministrului Finanţelor Publice, Orlando Teodorovici, şi secretarului general al Guvernului, Toni Greblă.

Potrivit Uniunii, o problemă majoră a funcţionării justiţiei în România este lipsa resurselor financiare care ar trebui alocate apărării, conform Protocolului din 14 februarie privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi/sau reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală (încheiat între Uniunea Naţională a Barourilor din România, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public).

„Din păcate, observăm că proiectul de rectificare bugetară, astfel cum a fost supus dezbaterii publice, nu alocă fondurile necesare onorării obligaţiilor de plată privind serviciile din asistenţa judiciară, aflate deja într-o semnificativă întârziere. Această situaţie reprezintă o încălcare gravă a valorilor statului de drept, a drepturilor cetăţeanului la apărare, la acces la justiţie şi la un proces echitabil”, arată UNBR.

Aceasta reaminteşte că modul în care asistenţa judiciară şi cheltuielile de judecată influenţează accesul la justiţie reprezintă componente esenţiale pentru realizarea tabloului de bord al justiţiei europene.

În cazul României, precizează Uniunea Barourilor, lipsa resurselor pentru asistenţa judiciară conduce la „disfuncţii majore ale statului de drept, la blocaje sistemice ale justiţiei şi, nu în ultimul rând, la încărcarea bugetului de stat cu penalităţile şi dobânzile aferente neplăţii la timp a onorariilor cuvenite avocaţilor din oficiu”.

Totodată, UNBR precizează că inclusiv Ministerul Public şi Ministerul Justiţiei au formulat cereri în acest sens, cereri ce corespund nevoilor reale şi absolut indispensabile funcţionarii serviciului public al justiţiei.