Undă verde pentru Canalul Siret-Bărăgan. Instituţia care îl va construi este la un pas de înfiinţare

Economica.net
29 03. 2014
d11_13755600

Săptămâna viitoare, Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor, care este şi cameră decizională, va discuta pe marginea unui proiect de Lege privind înfiinţarea Regiei Autonome „Administraţia Canalului Siret Bărăgan„, instituţie care va administra, realiza, extinde şi exploata bunurile ce fac parte din infrastructura Canalului Siret-Bărăgan. Proiectul iniţiat de Guvern, a fost adoptat de către Senat pe data de 17 martie, a fost prezentat Biroului Permanet al Camerei pe 24 martie şi trimis pentru raport la Comisii. Termenul de depunere al raportului este 3 aprilie.

Ce va face Regia

Potrivit variantei votate de către senatori, Regia va întocmi studiile şi documentaţiiler tehnioco-economice necesare proiectării şi realizării canalului şi va urmări întreg procesul până la finalizarea investiţieu. Ulterior, va avea ca misiune asigurarea activităţii de exploatare şi întreţinere a canalului, inclusiv prin intermediul unui operator privat/concesionar. Regia va fi condusă de un Consiliu de Administraţie format din 7 persoane care vor avea un mandat de 4 ani. De asemenea, va avea cel mult 60 de angajaţi.

Investiţie de 2,6 miliarde de euro 

 În ceea ce priveşte modalitatea prin care se va finanţarea, potrivit proiectului, se va face din tarife de utilizare percepute beneficiarilor activităţilor de exploatare a Canalului, tarife de concesiune şi alte venituri. De asemenea, investiţiile pentru realizarea acestui proiect, estimate la aproximativ 2,6 miliarde de euro vor fi finanţate din bugetul de stat, concesionarări sau parteneriate public-privat, împrumuturi sau fonduri externe nerambursabile.

Proiect ceauşist 

Proiectul Canalului Siret-Bărăgan este o ideea veche de a lui Nicolae Ceauşescu, ce datează din 1984 şi reprezintă, spun specialiştii, soluţia pentru irigarea a 500.000 de ha de teren arabil din zona cuprinsă între Siret şi Ialomiţa, una dintre cele mai fertile zone din România. Construcţiile pentru un prim tronson de 50 de km din acest Canal au demarat în 1987, iar până în 1989, la căderea comunismului, s-a realizat în proporţie de 36% din lucrare. După 90 finanţarea lucrărilor de execuţie a continuat, dar cu alocaţii infime, astfel că proiectul este în derulare şi acum. Până acum sunt puse în funcţiune doar 5.7 km de canal, din cei 190 de km cât ar trebui să aibă.