Anul agricol bun se va resimţi într-un mod pozitiv în balanţa comercială a României, situaţia fiind chiar mai bună decât arătau estimările iniţiale, se arată într-o analiză realizată de Agenţia pentru Agricultură a SUA (USDA). Potrivit analiştilor americani, anul acesta vom exporta în jur de 5 milioane de tone de grâu, faţă de 4,8 milioane de tone cât era estimarea iniţială. „Comparativ cu anul agricol 2013-2014, ultimele estimări statistice indică exporturi mai mari decât se crezuse iniţial”, se arată în raportul USDA unde se vorbeşte şi despre calitatea mai slabă a grâului românesc. ” Calitatea grâului a fost mai slabă anul acesta, astfel că, faţă de anul trecut, un procent mai mic de grâu a atins parametrii necesari pentru a fi măcinat.Situaţia nu a fost atât de dramatică pe cât au anunţat fermierii la începutul campaniei de recoltare”, susţin specialiştii USDA.
Unde exportăm
Potrivit USDA, din cei aproximativ 5 milioane de tine de grâu care au plecat la export, doar 15 procente au ajuns în statele membre ale UE: Restul grânelor au ajuns în Asia şi Africa, iar creşterile faţă de anul trecut sunt triple în unele destinaţii deja tradiţionale. „Portul României de la Marea Neagră oferă României un avantaj competitiv în ceea priveşte costurile de transport către Africa şi Asia”, explică USDA.
Astfel, în iulie 2013-iunie 2014 peste 1,9 milioane de tone de grâu românesc au ajuns în Egipt, adică 40% din cantitatea totală exportată de ţara noastră. Faţă de anul anterior, cantităţile livrate Egiptului au crescut cu peste 227%. De asemenea, în Coreea de Sud exporturile au totalizat 600.000 de tone (12% din total), în contextul în care, în anii agricoli anteriori, vânzările către această piaţă au fost inexistente. Pe locul trei în clasamentul ţărilor de destinaţie pentru grâul Românesc este Libia, care a „înghiţit” peste 400.000 de tone, adică 8% din totalul exporturilor şi cu 88% mai mult comparativ cu anul agricol anterior.
Urmează Tunisia, un partener comercial pe piaţa cerealelor relativ nou pentru România. În această ţară s-au exportat în perioada iulie 2013-iunie 2014 peste 240.000 de tone, creşterea faţă de anul tercut fiind de 15 ori.
O altă destinaţie relativ nouă pentru grâul românesc este Congo, unde au ajuns 90.200 tone de grâu, de 12 ori mai mule decât cu un an în urmă. De asemeni, creşteri importante ale exporturilor au fost în relaţie cu Israel (creştere de 742%, la 88.000 de tone)
Producţie mai mare la hectar
Potrivit USDA, anul acesta fermierii au realizat 3,87 tone de grâu la hectar, faţă de 3,79 tone la hectar, adică s-au obţinut o cantitate mai mare cu 2% pentru fiecare hectar cultivat. Per total, România va avea anul acesta o producţie de grâu de 8,5 milioane de tone, în creştere uşoară faţă de anul anterior.