Chiar dacă începutul este timid, producătorii români au început să treacă graniţa cu produsele lor, lanţurile internaţionale de retail fiind un punct de plecare pentru mulţi dintre ei. Sub brandurile proprii ale magazinelor, cumpărătorii mai multor ţări europene cumpără produse made in România.
Cine face export
Unul dintre principalii comercianţi internaţionali care fac export de mărci private produse în România este retailerul german Lidl, a cărui politică este, peste tot în lume, de a comercializa cu precădere branduri private. Spre exemplu, biscuiţii cu cremă de cacao Tastino Antonia sau şervţelele umede Frotto produse în România ajung şi în magazinele din Bulgaria, Polonia sau Cehia.”Lidl România exportă produse provenite de la furnizori români în ţări precum Bulgaria, Slovacia, Polonia, Cehia şi Ungaria. Pregătim exporturi şi către alte ţări în perioada imediat următoare”, au declarat pentru ECONOMICA.NET Georgiana Tugearu, PR manager Lidl România.
Un alt retailer care colaborează cu producători locali pentru a face export este Auchan (în urma preluării a 20 de magazine Real de la grupul german Metro Group). Retailerul francez lucrează însă pe alte principii. Între producătorii care realizează mărci proprii din România, Polonia şi Ungaria există o anumită sinergie, astfel că este foarte posibil ca polonezii sau ungurii să cumpere diverse produse realizate în România.
Care sunt condiţiile
Indiferent de retailerul care exportă, pentru a putea face export, producătorii români trebuie să îndeplinească o multitudine de condiţii legate de calitatea produsului şi să poată respecta întocmai anumite reţete impuse de comerciant. Condiţia esenţială pentru a vinde peste graniţă sub mărci proprii este să aibă capacitatea de a produce în cantităţi foarte mari. „Lucrăm cu mai mulţi furnizori români în acest moment prin comparaţie cu anul trecut, dar putem spune că suntem în căutare permanentă de noi furnizori ce doresc să crească şi să se dezvolte alături de compania noastră. Un avantaj pe care furnizorii români îl au lucrând cu noi este acela, că pot deveni în orice moment exportatori alături de noi. Aceştia trebuie doar să livreze cantităţi foarte mari de produse către o platformă centralizată de distribuţie Astfel, furnizorul român exportă produse către diverse ţări din Uniunea Europeană”, explică reprezentanta Lidl.
Cine urmează
Deşi nu face încă exporturi de produse marcă proprie, Carrefor nu exclude însă posibilitatea de a livra în reţea produse „made in România”. În acest moment nu facem exporturi de produse româneşti marcă proprie Carrefour. Pe viitor însă este posibil să ajungem să exportăm”, au declarat pentru ECONOMICA.NEToficialii Carrefour. De altfel, în vara acestui an, directorul comercial al Carrefour România, Vlad Ardeleanu, declara faptul că pe rafturile magazinelor Carrefour din Italia s-ar putea lista în următoarea perioadă, sub marcă proprie, produse alimentare realizate în România.” Vom demara cu Carrefour Italia un proiect pentru a distribui produse româneşti în magazinele de acolo. Acum suntem în discuţii. Există un număr mare de români care cumpără din magazinele Carrefour din Italia şi care îşi doresc produse marcă proprie din România”, declara reprezentantul Carrefour.
Detalii despre mărcile proprii Carrefour aici Carrefour Italia va importa mâncare românească