Preţurile proprietăţilor rezidenţiale din România au scăzut în medie cu 4,3%, în 2011, faţă de 2010, într-un ritm ceva mai lent în comparaţie cu reducerea de 4,6% înregistrată între 2009 şi 2010, relevând o continuare a tendinţei descrescătoare care a început la mijlocul anului 2008.
La nivel trimestrial, indicele general a arătat un comportament stabil, fără fluctuaţii semnificative. Mai precis, în al doilea şi al treilea trimestru, indicele a arătat o scădere de 1,3% şi, respectiv, de -2,4%, în timp ce în primul şi al patrulea trimestru a cunoscut o modificare uşoară de +0,5% şi respectiv de -0,7%, probabil ca o consecinţă a sezonalităţii.
Nivelul preţurilor pentru Moldova, Nord şi Centru a rămas relativ stabil.
Indicii anuali aferenţi zonelor Bucureşti Centru şi Bucureşti Periferie au înregistrat o scădere de -9,9% şi respectiv de -11,3%, indicând semne de corectare suplimentară a preţurilor. În schimb, indicele judeţului Ilfov nu a urmat aceeaşi tendinţă, încheind anul cu o creştere de 1,3%.
În ultimul trimestru al anului 2011, indicele zonal Bucureşti Centru a înregistrat o scădere de -4,5% de la un trimestru la altul, faţă de o creştere de 3,8% în timpul trimestrului anterior.
Referitor la rezultatele din ultimul trimestru, doar două regiuni din România, Centru şi Dunăre, au înregistrat valori trimestriale în creştere uşoară, de +1,1% şi respectiv, de +0,4%. Pe de altă parte, cea mai rapidă scădere trimestrială a preţurilor s-a înregistrat în Vest, urmată de Moldova, care pare să înregistreze o corectare puternică a performanţei pozitive înregistrată în restul anului.
La nivelul marilor oraşe, Brăila se află în fruntea performanţelor trimestriale, înregistrând o cifră anuală de creştere pozitivă, urmată de Oradea, în timp ce, Galaţi şi Brăila sunt singurele oraşe mari cu o creştere pozitivă a preţurilor, atât la nivelul indicelui trimestrial, cât şi al celui anual. Indicii celorlalte oraşe prezintă o contracţie moderată a preţurilor, majoritatea demonstrând o performanţă îmbunătăţită în ultimul trimestru comparativ cu trimestrul anterior.
Preţurile apartamentelor din România arată semne de stabilizare, înregistrând o scădere trimestrială de doar 0,5%, în timp ce evoluţia pentru întregul an a fost mai severă de -5,6% an (comparând ultimul trimestru al anului 2011 cu ultimul trimestru al anului 2010).
Preţurile locuinţelor din România rămân pe un trend descrescător, apreciază EFG Eurobank Property Services SA România.