Unde au scăzut cel mai mult preţurile proprietăţilor rezidenţiale în 2011

În regiunea Bucureşti şi Judeţul Ilfov preţurile proprietăţilor rezidenţiale au scăzut cu 7,9%, în medie, în 2011 faţă de 2010, în regiunea Dunăre - cu 5,2%, în  Muntenia (-5,1%), Sud (-5%) şi Vest (-3,7%), arată EFG Eurobank Property Services SA România, în Indicele Anual al Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa românească, T4 2011, remis, duminică, agenţiei Agerpres.
Economica.net - D, 26 feb. 2012, 10:22
Unde au scăzut cel mai mult preţurile proprietăţilor rezidenţiale în 2011

Preţurile proprietăţilor rezidenţiale din România au scăzut în medie cu 4,3%, în 2011, faţă de 2010, într-un ritm ceva mai lent în comparaţie cu reducerea de 4,6% înregistrată între 2009 şi 2010, relevând o continuare a tendinţei descrescătoare care a început la mijlocul anului 2008.

La nivel trimestrial, indicele general a arătat un comportament stabil, fără fluctuaţii semnificative. Mai precis, în al doilea şi al treilea trimestru, indicele a arătat o scădere de 1,3% şi, respectiv, de -2,4%, în timp ce în primul şi al patrulea trimestru a cunoscut o modificare uşoară de +0,5% şi respectiv de -0,7%, probabil ca o consecinţă a sezonalităţii.

Nivelul preţurilor pentru Moldova, Nord şi Centru a rămas relativ stabil.

Indicii anuali aferenţi zonelor Bucureşti Centru şi Bucureşti Periferie au înregistrat o scădere de -9,9% şi respectiv de -11,3%, indicând semne de corectare suplimentară a preţurilor. În schimb, indicele judeţului Ilfov nu a urmat aceeaşi tendinţă, încheind anul cu o creştere de 1,3%.

În ultimul trimestru al anului 2011, indicele zonal Bucureşti Centru a înregistrat o scădere de -4,5% de la un trimestru la altul, faţă de o creştere de 3,8% în timpul trimestrului anterior.

Referitor la rezultatele din ultimul trimestru, doar două regiuni din România, Centru şi Dunăre, au înregistrat valori trimestriale în creştere uşoară, de +1,1% şi respectiv, de +0,4%. Pe de altă parte, cea mai rapidă scădere trimestrială a preţurilor s-a înregistrat în Vest, urmată de Moldova, care pare să înregistreze o corectare puternică a performanţei pozitive înregistrată în restul anului.

La nivelul marilor oraşe, Brăila se află în fruntea performanţelor trimestriale, înregistrând o cifră anuală de creştere pozitivă, urmată de Oradea, în timp ce, Galaţi şi Brăila sunt singurele oraşe mari cu o creştere pozitivă a preţurilor, atât la nivelul indicelui trimestrial, cât şi al celui anual. Indicii celorlalte oraşe prezintă o contracţie moderată a preţurilor, majoritatea demonstrând o performanţă îmbunătăţită în ultimul trimestru comparativ cu trimestrul anterior.

Preţurile apartamentelor din România arată semne de stabilizare, înregistrând o scădere trimestrială de doar 0,5%, în timp ce evoluţia pentru întregul an a fost mai severă de -5,6% an (comparând ultimul trimestru al anului 2011 cu ultimul trimestru al anului 2010).

Preţurile locuinţelor din România rămân pe un trend descrescător, apreciază EFG Eurobank Property Services SA România.

Te-ar mai putea interesa și
Compania românească Nordlogic by AROBS a implementat platforma pentru automatizarea extragerii prețurilor medicamentelor în procesul de referențiere din Republica Moldova
Compania românească Nordlogic by AROBS a implementat platforma pentru automatizarea extragerii prețurilor medicamentelor ...
Nordlogic by AROBS, parte a Grupului AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, a implementat cu succes platforma pentru automatizarea extragerii prețurilor......
Românii de la Renovatio Trading își prelungesc licența de furnizare
Românii de la Renovatio Trading își prelungesc licența de furnizare
Renovatio Trading, business al unor români care activează în multe semente din energie, urmează să primească licența ...
Primăria Galați a recepționat ultimul tramvai, al zecelea, din lotul cumpărat cu bani din PNRR
Primăria Galați a recepționat ultimul tramvai, al zecelea, din lotul cumpărat cu bani din PNRR
Primăria Municipiului Galați anunță că astăzi a sosit ultimul tramvai din lotul celor 10 achiziționate cu fonduri ...
Boston Consulting Group: Industria globală de asset management atinge un nivel record în 2024
Boston Consulting Group: Industria globală de asset management atinge un nivel record în 2024
Industria globală de asset management a crescut în 2024 la un nivel record de 128 de trilioane de dolari în active aflate ...