Bugetarii răsfăţaţi: Unde cresc cel mai mult cheltuielile cu salariile după rectificare

02 09. 2012
crestere_65178900

Mai mulţi bani pentru salarii, mai multe sporuri, indemnizaţii, alocaţii pentru locuinţe şi transport. De toate aceste beneficii se vor bucura anul acesta majoritatea angajaţilor de la stat, după rectificarea bugetară făcută de Guvernul condus de Victor Ponta. În total, cheltuielile de personal s-au majorat,conform bugetului rectificat, cu 656 de milioane de lei, ajungând la aproximativ 18 miliarde de lei. Din această sumă, salariile de bază însumează 8,48 de miliarde de lei, restul fiind sporuri, indemnizaţii sau alocaţii.

Sporuri mai bine plătite

Spre exemplu, cuantumul indemnizaţiilor de conducere a crescut cu 3,47%, până la 28 de milioane de lei, la sporurile pentru condiţii de muncă s-au adăugat 4,5% până la peste 646 de milioane de lei, la care se adaugă alte sporuri în valoare de 278 de milioane de lei (+ 2,9%). Bugetarii vor beneficia de mai mulţi bani şi pentru a se deplasa la locul de muncă (+ 24,7%), sau de alte drepturi în natură (+8,4%). Majorări se vor face şi pentru angajaţii de la stat care beneficiază de norma de hrană (+ 5,11%). În schimb, s-au tăiat din banii pentru „alte drepturi salariale în bani” (- 14%), din fondul aferent plăţii cu ora (-2,5%), din indemnizaţiile de detaşare (- 7,7%) şi din sumele alocate pentru locuinţele de serviciu folosite de unii angajaţi şi famiile acestora (-66%).

Unde se vor mări salariile

În urma rectificării bugetare, de cele mai multe avantaje financiare se vor bucura salariaţii de la stat care activează în domeniul comunicaţiilor. În cazul acestora, cheltuielile de personal au crescut cu 44,5%, la 11,2 milioane de lei. Urmează cei ce se ocupă de „cultură, recreere şi religie”, care au primit 8,25% în plus în urma rectificării bugetare, asigurându-şi cheltuieli totale de personal în valoare de 32,87 milioane de lei. Pentru angajaţii din Apărare va fi un plus de 6,71%, cheltuielile pentru aceştia ajungând la 3 miliarde de lei, cel mai mare buget pentru salariaţi. Totodată, în asigurări şi asistenţă socială, bugetul a crescut cu 6,1%, până la 192,8 milioane de lei.

Ce se întâmplă cu educaţia şi sănătatea

Pentru cele două domenii-problemă în ceea ce priveşte majorarea salariilor, educaţia şi sănătatea, acestea vor primi mai mulţi bani, dar creşterea este mică în comparaţie cu alte domenii. Astfel, la învăţământ s-au bugetat cheltuieli de personal în valoare totală de 495,7 milioane de lei, cu 3,41% mai mult decât în bugetul iniţial, în timp ce la sănătate s-a dat doar 1,8% în plus, adică 200,8 milioane de lei. 

De unde s-au tăiat banii

Cu toate că majoritatea angajaţilor de la stat vor primi mai mulţi bani în urma rectificării, există şi domenii în care cheltuielile cu salariaţii au scăzut. Este vorba despre cei ce lucrează în cadrul unor autorităţi publice şi instituţii care se ocupă de acţiuni externe, unde sumele alocate pentru personal se cifrează în urma rectificării la 3,27 miliarde de lei, faţă de 3,28 milioane înainte. De asemenea, de la transporturi s-au tăiat 1,68 de milioane de lei.  

În urma rectificării bugetare, care a fost aprobată joia trecută de Guvern, veniturile bugetului de stat au fost diminuate cu 0,4% din PIB, iar cheltuielile, pe sold, cu 0,2%, în timp ce bugetele asigurărilor sociale au fost majorate cu circa 370 milioane lei, Guvernul urmând să se încadreze în ţinta de 2,2% din PIB a deficitului bugetului general consolidat.