Unde găsești cele mai ieftine apartamente din București, Brașov și Timișoara

Oferta pe piaţa rezidenţială nu a fost niciodată mai variată. Pe langă amplasament, vechimea apartamentului, modul în care este construit şi gradul de confort determină diferenţe uriaşe de preţ pentru unităţi cu acelaşi număr de camere situate în acelaşi oraş.
Economica.net - joi, 09 feb. 2012, 09:13

Imobiliare.ro prezintă câteva exemple de oferte situate la cele două extreme pornind de la un clasament al celor mai scumpe, ieftine şi dinamice zone rezidenţiale în principalele oraşe ale ţării, conform ofertelor actualizate în prima lună a anului.

 

Bucureşti

Cele mai ieftine apartamente din Capitală se găsesc în Rahova, unde preţul mediu solicitat pentru apartamentele vechi şi noi, 893 euro/mp util, este cu 24% mai mic decât preţul mediu solicitat în luna ianuarie conform Indicelui imobiliare.ro calculat la nivelul apartamentelor din toate cartierele Bucureştiului. Aici, preţul garsonierelor vechi porneşte de la 20.000 euro, un apartament cu două camere poate fi găsit la preţuri care pornesc de la 32.000 euro, iar o unitate cu trei camere poate fi găsită chiar şi la 45.000 euro.

Pe de altă parte, cele mai scumpe apartamente din Capitală sunt în Kiselff-Aviatorilor, unde preţul mediu cerut pentru unităţile vechi şi noi scoase la vânzare, 1.520 euro/mp util, este cu aproape 30% mai ridicat decât preţul mediu calculat la nivelul întregului oraş. Aici, preţul unei garsoniere noi poate urca până la 100.000 euro, preţul unui apartament cu două camere poate depăşi 250.000 euro, iar un apartament de lux cu trei camere poate fi cumpărat chiar şi cu 1 milion de euro.

Cea mai dinamică zonă din Capitală, din punct de vedere al numărului de oferte în acest început de an este Titan. În intervalul 1 – 31 ianuarie, au existat 840 de oferte care vizau vânzarea apartamentelor în acest cartier. 39% dintre acestea sunt apartamente cu două camere, tot atâtea unităţi cu trei camere, 16% garsoniere, iar restul apartamente au patru camere.

 

Timişoara

Apartamentele cele mai accesibile din Timişoara sunt în Dâmboviţa, unde preţul mediu solicitat, 686 euro/mp util, se situează cu 16% sub media calculată în luna ianuarie la nivelul oraşului. În această zonă, preţul unui apartament vechi cu două camere porneşte de la 30.500 euro, un apartament cu trei camere poate fi găsit la 40.000 euro, iar o unitate cu patru camere costă 55.000 euro.

La polul opus, cele mai scumpe apartamente din oraş se găsesc în zona Odobescu. Preţul mediu solicitat, 918 euro/mp util este cu 13% peste preţul mediu cerut în Timişoara. O garsonieră situată într-un imobil vechi costă aici aproximativ 45.000 euro, preţul unui apartament vechi cu două camere poate ajunge la 57.000 euro, iar preţul cerut pentru o unitate cu trei camere situată într-un bloc nou poate fi chiar şi de 120.000 euro.

Cele mai dinamice zone din Timişoara, prin prisma numărului de oferte active în piaţă, sunt Lipovei, Girocului şi Aradului, unde predomină oferta de apartamente vechi cu două şi trei camere.

 

Braşov

Cele mai ieftine apartamente din Braşov se găsesc în cartierul Triaj, unde preţul mediu solicitat pentru unităţile scoase la vânzare aici, 749 euro/mp util, este cu 14% mai mic decât preţul mediu calculat pe întregul oraş. Astfel, preţul unui apartament vechi cu două camere confort 1 porneşte de la 35.000 euro, iar un apartament cu trei camere poate fi găsit la 48.000 euro.

De cealaltă parte, cea mai scumpă zonă din Braşov este Centrul Istoric. O garsonieră situată într-un imobil vechi poate costa aici chiar şi 53.000 euro, un apartament nou cu două camere poate ajunge la 180.000 euro, iar preţul cerut pentru o unitate cu trei camere cu o suprafaţă de 150 mp, situată într-un bloc nou poate fi chiar şi de 300.000 euro.

Cartierul Astra conduce detaşat în clasamentul celor mai dinamice zone rezidenţiale din Braşov. În prezent, aici există 152 de oferte de apartamente scoase la vânzare. Alte zone cu ofertă numeroasă sunt Răcădău, Centrul Istoric, Centrul Civic şi Griviţei.

 

Cluj-Napoca

Mănăştur nu este doar zona cu cele mai multe apartamente scoase la vânzare în Cluj-Napoca, cu cele 220 de oferte active în acest început de an, ci şi una dintre zonele accesibile din oraş din punct de vedere al preţului practicat. Aici, preţul garsonierelor vechi porneşte de la 22.000 euro, un apartament cu două camere poate fi găsit la la 28.000-30.000 euro, iar o unitate cu trei camere poate costa chiar şi 40.000-42.000 euro.

În schimb, pe Calea Dorobanţilor, în apropiere de Piaţa Avram-Iancu, preţul unei garsoniere situată într-o clădire istorică poate urca până la 65.000 euro. Un apartament vechi cu două camere cu o suprafaţă de 60 mp din centrul Clujului poate fi scos la vânzare la un preţ de până la 90.000 euro, în timp ce un apartament nou de lux cu o suprafaţă utilă de 150 de metri pătraţi, situat în apropierea Facultăţii de Medicină, poate costa chiar şi 230.000 euro. Exceptând zonele rezidenţiale centrale ale Clujului, preţuri peste medie sunt practicate şi în cartierele Plopilor sau Zorilor.

 

Constanţa

Apartamentele cele mai accesibile din Constanţa se găsesc în zona Poarta 6, unde preţul mediu solicitat, 733 euro/mp util, este cu 20,5% sub media calculată în luna ianuarie la nivelul oraşului. O garsonieră în această zonă este scoasă la vânzare la un preţ care poate porni chiar şi de la 20.000 euro, preţul unui apartament vechi cu două camere porneşte de la 34.500 euro, un apartament cu trei camere poate fi găsit la ceva mai puţin de 40.000 de euro, iar o unitate cu patru camere costă 55.000 euro.

La polul opus, cele mai scumpe apartamente din oraş se găsesc în zonele Trocadero, Capitol sau Faleza Nord. Preţul mediu solicitat aici, se apropie de 1.100 euro/mp util, fiind cu până la 18,5% peste preţul mediu cerut calculat la nivelul Constanţei. Preţul unui apartament nou cu două camere din zona Capitol, cu vedere la mare, poate depăşi 130.000 euro, iar preţul cerut pentru o unitate cu trei camere situată într-un bloc nou în Faleza Nord poate depăşi 200.000 euro, în timp ce un penthouse aici poate costa chiar 350.000 euro.

Cele mai dinamice zone din Constanţa, din punct de vedere al numărului de oferte active în piaţă, sunt Tomis Nord, cu 128 de oferte rezidenţiale active în luna ianuarie, Faleza Nord, Inel II şi Tomis III.

 

Iaşi

Unul din cele mai accesibile cartiere din Iaşi este Podu Roş, unde preţul solicitat pentru o garsonieră dintr-un bloc vechi coboară frecvent sunt 20.000 euro. Cele mai ieftine apartamente vechi cu două camere se găsesc în Tătăraşi, unde o astfel de unitate locativă poate costa chiar şi 25.000 euro. Apartamente vechi cu trei camere, la un preţ accesibil (aproximativ 35.000 euro) se găsesc în zonele Alexandru cel Bun sau Danc.

De cealaltă parte, cele mai scumpe zone de apartamente din capitala Moldovei sunt Copoul, unde preţul mediu solicitat depăşeşte 1.000 euro/mp util, dar şi Centrul Civic. Dacă preţul unei garsoniere dintr-un bloc vechi din Centrul Civic poate ajunge până la 45.000-47.000 euro, preţul unui apartament nou cu trei camere, situat în Copou, cu o suprafaţă utilă de peste 100 de metri pătraţi, poate depăşi 150.000 euro,.

Cartierul Nicolina conduce clasamentul celor mai dinamice zone de apartamente din Braşov, cu peste 120 de oferte active în luna ianuarie. Alte zone unde oferta de apartamente este bogată sunt Alexandru cel Bun, Dacia sau Tătăraşi.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...