Unde să nu te angajezi. Domeniile în care au scăzut salariile

În luna ianuarie a acestui an, salariile medii brute au crescut la nivel naţional cu 5,73%. Sunt însă şi domenii în care angajatorii au plătit mai puţin faţă de începutul anului trecut.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 21:10
Unde să nu te angajezi. Domeniile în care au scăzut salariile

În luna ianuarie a acestui an, salariul mediu brut la nivel de ţară a fost de 2.138 de lei, cu 5,7% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, conform unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică. Nu s-au înregistrat însă creşteri salariale în toate domeniile, existând şi arii de activitate în care patronii au decis să-şi reducă din costuri micşorând salariile. 

Cei mai afectaţi sunt salariaţii care se ocupă cu tranzacţiile imobiliare, un sector grav afectat de condiţiile economice actuale. Salariul mediu brut s-a diminuat în cazul lor cu 4,4%, până la 2.020 de lei. Destul de mult au scăzut şi remuneraţiile angajaţilor din informaţii şi comunicaţii, care au ajuns la un venit mediu brut de 3.739 de lei pe lună (-3,36%). Astfel, dacă cu un an în urmă salariul mediu brut din acest sector de activitate era al treilea cel mai mare dintre toate domeniile pentru care INS deţine date, acum veniturile lor medii îi plasează pe locul patru în clasamentul celor mai bănoase domenii de activitate. 

Şi angajaţii companiilor care fac transport pe apă au trebuit să suporte la începutul acestui an o diminuare de salariu cu 1,75%, ajungând la venituri brute medii de 2.469 de lei pe lună, în timp ce salariaţii din hoteluri şi restaurante au primit de la angajatori cu 1,12% mai puţin, adică 1.144 lei brut. Cel mai puţin au fost afectaţi cei din domeniul poştei şi a curieratului unde salariile brute medii au scăzut cu 0,59%, până la 1.850

Unde sunt cele mai mari salarii

Ca şi anul trecut, cele mai mari salarii medii brute sunt încasate de slujbaşii din transportul aerian. Aceştia au câştigat într-un an la salariu 8,35%, ajungând în medie la  5.292 de lei. Din intermedieri financiare se câştiga în ianuarie 2013 peste 5.100 de lei, cu 3% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Nu în ultimul rând, în asigurări şi fonduri de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) se câştigă în jur de 4.200 de lei (sume brute), cu 8,87% comparativ cu ianuarie 2012. 

 

Datele lunare privind câştigul salarial sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă. Eşantionul cuprinde 21.000 unităţi economico-sociale. Au fost incluse în cercetare unităţile cu 4 salariaţi şi peste, care reprezintă 90,39% din numărul total al salariaţilor din acest sector.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, că trupele sale încă luptă în regiunea rusă Kursk, în pofida afirmaţiilor armatei ruse, transmite dpa, potrivit Agerpres....
Danemarca şi Groenlanda vor să îşi întărească relaţiile, pe fondul interesului SUA de a prelua controlul insulei
Danemarca şi Groenlanda vor să îşi întărească relaţiile, pe fondul interesului SUA de a prelua controlul insulei
Danemarca şi teritoriul său semiautonom Groenlanda au convenit duminică să îşi întărească legăturile ca răspuns ...
Rubio spune că un acord de pace Rusia-Ucraina trebuie încheiat în curând
Rubio spune că un acord de pace Rusia-Ucraina trebuie încheiat în curând
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a afirmat că un acord de pace între Rusia şi Ucraina trebuie să se întâmple ...
Ponta vrea să fie reintroduse facilităţile fiscale în IT, agricultură, construcţii
Ponta vrea să fie reintroduse facilităţile fiscale în IT, agricultură, construcţii
Înghețarea TVA și a celorlalte taxe, oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, în scopul relansării ...