Unde se duce moștenirea City Insurance, falimentarul lider RCA cu 3 milioane de clienți? Vești bune pentru o parte din șoferi, mai mult proaste pentru alții- Cifre de vânzare

05 10. 2021
Vanzari masini Top

Datele consultate de Economica.net arată că în perioada 1 septembrie-30 septembrie 2021, numărul de polițe vândut de City Insurance a scăzut la jumătate față de perioada similară a anului trecut (pe 17 septembrie compania și-a pierdut licența ),  în timp ce volumul de Prime Brute Subscrise (PBS, adică încasări din RCA în termeni generali)  s-a redus cu peste 33%.  Altcineva trebuia să preia în asigurare diferența, având în vedere că vorbim despre o asigurare obligatorie prin lege. Spre deosebire de perioada de după falimentele Astra și Carpatica-  când City Insurance, Euroins și pentru scurt timp Asirom VIG au măturat toată piața cu rezultatele știute (City în faliment, Euroins cu probleme în gestionarea dosarelor de daună și Asirom cu pierderi uriașe ce au determinat acționarii să frâneze vânzarea de RCA)- situația este mult mai diversificată, cel puțin pentru moment.

Prima veste bună este că joacă pe piață Allianz Țiriac, cel mai solid și profitabil asigurător din România și societate care își poate permite și, conform celor declarate pentru Economica încă din vară își și dorește, o cotă rezonabilă din piața RCA.

În perioada analizată, arată datele consultate de noi, vânzările companiei au urcat de câteva ori. În cazul unuia dintre brokerii de top 3 în zona RCA, de exemplu, cu o cotă de piață de circa 10%, avem un plus de peste 500% pentru AZT în ceea ce privește PBS și de peste 430% în privința numărului de polițe emise în luna septembrie. Practic, AZT vine acum pe locul doi la vânzări, după Euroins, la care toată lumea se aștepta să preia o parte mult mai mare din cota City Insurance având în vedere că este specializată în RCA (peste 90% portofoliu vine de acolo). În prezent, Euroins vinde circa 42% din totalul RCA, procent mare pentru o piață normală, însă îmbucurător pentru noi, având în vedere că vine oricum de la circa 38-40% având ca unic competitor City Insurance.

Faptul că Euroins nu a explodat după falimentul City Insurance se datorează și măsurilor de redresare impuse de ASF și luate în serios de compania cu acționariat bulgar, cel puțin la nivel de discurs public. Euroins a subliniat cu mai multe ocazii că vrea să își reducă ponderea RCA în portofoliul de vânzări. Compania beneficiază acum și de expertiza BERD, noul său acționar care o poate ajuta să se dezvolte în alte zone.

Creșteri uriașe procentual (pornind de la baza foarte mică) au chiar și companiile care fug cu orice preț (uneori refuzând chiar să coteze) de RCA.  De exemplu, Groupama a crescut cu peste 1500% la PBS și peste 700% la polițe vândute, iar Uniqa a urcat cu 610%, respectiv 830%. Podiumul „asigurătorilor nejucători ” cu creșteri după falimentul City este completat de Generali, care a urcat de asemenea de 4-5 ori. De menționat, totuși, că dintre cele trei doar Groupama are vânzări cât de cât  de luat de în calcul.

Cu creșteri ceva mai mici (circa 170% atât ca vânzări cât și ca polițe) vin Asirom VIG și micuța Grawe Asigurări, care au avut volume comparabile în luna septembrie, adică undeva imediat sub Euroins, Allianz Țiriac și Groupama.

Omniasig VIG este singura societate care are scăderi în ceea ce privește numărul de polițe vândute și o creștere insignifiantă a PBS, în actualul context. Nu miră însă evoluția Omniasig ci mai debragă cea a Asirom (care a crescut binișor) în contextul în care, așa cum a mai arătat Economica.net, grupul Vienna Insurance Group (VIG), de care aparțin cele două, a trasat clar o direcție de evitare a zonei RCA cel puțin în prima parte după falimentul City Insurance. Informațiile noastre arată că  austriecii sunt chiar foarte stricți în verificările pe care le fac săptămânal asupra vânzărilor.

Per ansamblu, arată datele noastre, la nivelul lunii septembrie, doar jumătate din ea fără City Insurance pe piață, strucutura vânzărilor arată că Euroins controlează circa 42%, Allianz Țiriac circa 11,3%, Groupama în jur de 8,5 %, Asirom circa 5,5%, Grawe în jur de 5%. Restul companiilor au încă procente nesemnificative, iar la nivelul lunii septembrie, City a mai cântărit circa 20%. Rămâne de văzut cum se vor împărți și restul de 20% ce vor rămâne de la City Insurance, însă dacă dinamica se menține astfel ar fi un plus uriaș chiar față de perioada anterioară falimentului City, când două companii aveau peste 80% din piață și nicio alta peste 6,5%-7%.  Ar fi, deci, o creștere a concurenței de pe piață, cea mai mare problemă a segmentului RCA de la noi.

Prețurile au crescut și permit obținerea de profit pentru cei mai curajoși, dar deciziile sunt mai mult la Viena și Paris. Cu cât s-a scumpit RCA și ce metodă legală pot folosi cei unde tarifele au explodat?

Dacă grupurile străine care decid de multe ori fiecare mișcare a subsidiarelor lor din România vor hotărâ că este timpul pentru o revenire pe piață, ar putea fi un moment propice pentru o diversificare chiar mai accentuată a cotelor. De la Viena, așa cum am mai arătat, veștile nu sunt, însă prea bune, având în vedere că Uniqa și mai nou VIG au decretat evitarea pieței RCA. Desigur, însă, niciodată astfel de hotărâri nu sunt definitive, ele depinzând și de condițiile de piață. Mai ales că, poate nu multă lume știe în România, strategia VIG la nivelul tuturor celorlalte țări din regiunea Europei Centrale și de Sud Est este bazată pe  RCA, care aduce peste 60% din vânzări. 

În ceea ce privește Allianz, unul dintre cele mai mari grupuri financiare ale lumii, informațiile sunt că  firma pe care o controlează în România, Allianz Țiriac, are mai multă independență în decizii și mai mult spațiu pentru RCA în strategia mare formulată de grup, fără a de păși însă un anumit nivel.  Grawe a dat semne până acum că nu se ferește de RCA, chiar și înainte de falimentul City, însă dimensiunile reduse nu îi vor permite o dezvoltare prea mare pe această zonă. Generali e dispărută de ani buni din piața RCA, fiind prima companie care a abordat această strategie pe față, fiind deci șanse reduse să mai revină. Groupama a mai fost în piață și a încercat să rămână până relativ de curând. Are o prezență importantă în zona asigurărilor auto, pe linia CASCO, deci ar putea exista șanse să facă pasul spre RCA, în anumite limite pe care să le considere rezonabile. Euroins va rămâne cu siguranță un jucător mare în această zonă, toată strategia grupului fiind construită în jurul RCA.

Așa cum arătam mai sus, este și un moment bun pentru a vinde. Euroins este cap de pluton și, întotdeauna, mulți dintre jucători (cei care nu vor deloc să vândă) e vor plasa deasupra lui ca preț, ceea ce poate constitui un avantaj. Până în acest moment, arată datele brokerilor, pentru persoane fizice care conduc autoturisme creșterile de preț sunt undeva între 15% și 40%, raportat la perioada pre falimentul City Insurance. Au crescut prețurile semnificativ în cazul categoriilor cu risc mare, cum sunt șoferii foarte tineri, sub 30 de ani și mașinile foarte puternice, peste 1,8 și peste 2 litri cilindree. Combinația între cele două (vârstă și motor puternic) a fost mereu ” fatală”  în perioade de  criză, din cauza numărului mare de accidente și a valorii ridicate a daunelor.

La tot ce înseamnă, însă, motor sub 1,6 litri și șofer peste 35 de ani, creșterile sunt decocamdată decente, însă ele există și ar putea permite asigurătorilor să acopere pierderile pe care RCA le aduce în mod uzual. Un plus de 20-25% la preț, în condițiile în care este de așteptat ca valoarea daunelor să nu mai crească masiv în următoarea perioadă(trecâd eja printr-un boom în ultimii ani), poate însemna o reducere și de 15-20% a ratei combinate, adică a raportului  dintre daune plus chetuieli pe de o parte și încasări pe de alta. În prezent, acest indicator este în jur de 122% și indică faptul că, pe medie, se plătesc 122 de lei pentru fiecare 100 de lei încasați din RCA, adică o pierdere ce poate fi acoperită din cei 20-25% plus în tarif. Menționăm că acest calcul ne aparține, nefiind unul certificat de specialiști. Societățile de asigurare apreciază că au motive justificate solid statistic pentru a practica, de exemplu, prețuri între 5  și 10 ori mai mari decât cel mai bun preț de pe piață, stabilirea tarifelor după criterii statistice fiind exclusiv atributul lor.

În cazul tramsportatorilor, problema este cu adevărat una majoră, prețurile fiind de cel puțin 2,5 ori mai mari. Și aici există însă posibilitatea ca această creștere să fie mult redusă.

Despre această metodă legală, care poate fi folosită în caz de nevoie și de șoferii amatori, găsiți mai multe detalii AICI.