Unde se opreşte leul din cădere? Ce spun profesioniştii

16 05. 2012
bani__monede__euro_07635600_02968700

Închiderea cursului  EUR/RON peste 4,440,2 lei /euro, nivelul de rezistenţă împotriva tendinţei de depreciere actuale, „împinge cotaţia pe termen scurt înspre 4,4574, şi eventual chiar înspre limita superioară a canalului de trend ascendent din regiunea 4,47 lei/euro“, crede Claudiu Cazacu, analistul casei de brokeraj XTB sucursala Bucureşti, care intermediază inclusiv tranzacţiile valutare (Forex).

La rândul lui, Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities, din Cluj Napoca, crede că, pe termen scurt, leul tinde dincolo de pragul de la 4,46 lei pe euro.

„Avem un prim target confirmat, la 4,405, şi un al doilea, la 4,465 lei pe euro, aproape atins“, spune  Dan Rusu. „Ne menţinem aşteptările pesimiste în ce priveşte moneda naţională şi mizăm pe setul de obiective agresive 4,53, respectiv 4,57 lei / euro, pe termen mediu şi lung“, a adăugat analistul clujean.

Termenul mediu înseamnă cel mult un an pe această piaţă şi, în această perioadă, mai sunt posibile şi „retrageri temporare spre 4,44 lei / euro“, potrivit analistului de la BT Securities.

Termenii „retragerii“ sunt diferiţi în analiza lui Claudiu Cazacu. „O scădere sub 4,4402 lei /euro, la închiderea zilnică ar semnala posibilitatea unei corecţii înspre 4,42. Suportul următor (pentru depreciere) este la 4,4044 lei/ euro“, adaugă analistul de la XTB.

„Cred că parcurgem o perioadă de recentrare a zonei de echilibru pentru EUR/RON, în defavoarea leului. Deşi generat de forţele pietei, procesul pare să aibă acordul implicit al BNR“, consideră Mihai Nichisoiu, analist la casa de brokeraj Tradeville.

Mediul economic din zona euro continuă să se deterioreze, „nu doar la periferii ci şi la centru, iar inflaţia din Romania este acum la un minim record. Dacă BNR a aşteptat un anumit moment pentru a tolera o depreciere marginală a leului, acesta pare sa fie unul bun“, adaugă analistul de la Tradeville.

Totuşi, banca centrală nu va permite o depreciere prea consistentă, conform aşteptărilor lui Mihai Nichisoiu.

Noua zonă de echilibru nu se va stabili „la o distanţă semnificativă de cotaţiile din debutul anului, altfel proiecţiile BNR asupra inflaţiei pentru a doua jumătate a anului nu ar mai fi credibile, nemai vorbind de efectele economice şi psihologice asupra populaţiei şi a sectorului privat.

BNR va interveni chirurgical dacă va fi nevoie, pentru a calma volatilitatea li pentru a oferi publicului lansa unei acomodări graduale“, prevede analistul de la Tradeville.

În ultimele patru şedinţe de tranzacţionare, moneda naţională a stabilit noi minime istorice în raport cu euro, la cursul mediu anunţat de Banca Centrală. Principala cauză a deprecierii leului, ca şi a altor monede din regiune, este situaţia din Grecia. Cursul valutar anunţat miercuri de BNR a fost de 4,4463 lei/euro.