Iată mai întâi declarațiile ministrului și apoi explicații și comparații
„Oferta pe care o are Hidroelectrica, cu 255 de lei pe MWh, este o bătaie de joc. E doar pe site, nu o promovează, pentru cine este ea, pentru salariaţii lor? Ei nu se duc către oameni să încheie contracte. Să-şi facă un departament de vânzări cum trebuie! Au doar trei oameni la vânzări. Nu au capacitate de facturare? Să-şi ia un soft!”, a susţinut oficialul guvernamental, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, pentru Hidroelectrica, livrarea de energie către clienţii casnici ar putea fi un business foarte bun. În plus, preţul mic al Hidroelectrica ar putea duce la ieftinirea întregii pieţe.
„De exemplu, ei vând energia către furnizorii clienţilor casnici în prezent cu 140 de lei pe MWh, tarif impus de ANRE. Dar tariful de vânzare către casnic este 255 de lei, deci aproape dublu. Şi pot vinde liniştit cu 200 de lei/MWh, câştigă mai mult decât 140 de lei. Ar trebui să facă o campanie agresivă cu 200 de lei/MWh pe piaţă, câştigă şi ei mai mult decât dacă ar vinde cu 140 de lei unor intermediari şi fac şi presiune pe preţ în jos la toţi ceilalţi. Nu-i bănuiesc că nu-i duce mintea. Sunt comozi sau sunt mână în mână cu furnizorii, să ţină piaţa în sus. Dar aşa nu merge”, a mai spus Popescu.
Care e de fapt situația
Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din țară în termeni de cost, este obligată de ANRE, ca în acest al doilea semestru, să vândă circa 1,3 TWh de energie electrică pentru piața reglementată (consumul populației reglementate) la un preț de 116 lei/MWh, nu 140 cât a spus ministrul. Poate că Popescu a pus și TVA la acest preț (ies, într-adevăr ,cam 138 de lei), dar pe această logică, ar fi trebuit să pună TVA și la cei 255 de lei, cât are acum Hidroelectrica în oferta concurențială pentru populație, pentru o comparație corectă.
Prețul reglementat, de 116 lei, conține o marjă de profit limitată la 5%, așadar, dacă prin absurd Hidroelectrica va fi obligată de Guvern să facă protecție socială și să vândă la preț mic populației, are o plajă foarte mare de scădere a prețului, însoțită, evident, de o scădere pe măsură a profitului. Sau, așa cum a fost cazul după apariția OUG 114, pierderea de pe casnic ar putea fi “descărcată” pe consumatorii industriali, cărora li s-ar face oferte la prețuri mai mari.
Hidroelectrica vinde la acel preț (140 de lei, anunțat de Popescu, 116 lei, cel din contract) pentru că este obligată de ANRE, pentru o anumită cantitate, cea reglementată. În nicio altă situație compania nu a vândut energie electrică în piață la acel preț în această perioadă, cel puțin potrivit datelor publice. Prețul pentru energia contractată acum pentru livrare în viitor este în jurul valorii de 250 de lei/MWh (energia bandă), deci în zona în care Hidroelectrica are și oferta concurențială pentru casnici.
Hidroelectrica are, într-adevăr o ofertă concurențială de preț de 255 de lei/MWh (fără tarife și taxe) pentru populație. Să vedem care este în realitate “bătaia de joc”, comparând acest preț cu cele din piață, de acum.
Oferta Hidroelectrica este, evident, mai proastă decât actualul preț reglementat, impus de stat. Potrivit comparatorului ANRE, pentru zona Bucureștiului, o factură de 150 kWh care, la reglementat la Enel se ridică acum la 87,7 lei, la Hidroelectrica este de 93,9 lei/kWh.
Însă, dincolo de comparațoa cu prețul reglementat, impus de stat, trebuie făcută comparația și cu ofertele altor furnizori de piață concurențială, făcute populației. Potrivit aceleiași surse, doar doi furnizori au acum un preț mai bun decât Hidroelectrica în ofertele concurențiale pentru populație.
Este vorba mai întâi despre AIK (fosta Valahia Gaz), unde o factură de 150 kWh a unui consumator casnic din București este de 89 de lei, față de cei 94 ai Hidroelectrica – preț energie fără tarife și taxe de 228 lei/MWh față de cei 255 ai Hidroelectrica.
Apoi, este vorba despre Nova Power and Gas, unde aceeași factură este de 90,5 lei, deci sub cei 94 de lei ai Hidroelectrica – – preț energie fără tarife și taxe de 250 lei/MWh față de cei 255 ai Hidroelectrica.
Toate celelalte oferte din comparatorul ANRE sunt cu prețuri mai mari decât cel din oferta Hidroelectrica.