Unde se vor duce facturile după 1 ianuarie? Electrica a cumpărat energie de la CE Oltenia la astronomicul preț de 560 de lei/MWh. “Era singura ofertă din piață”

Foamea de energie din piață obligă furnizorii să cumpere energie electrică pentru consumul clienților lor la prețuri de neimaginat cu puțin timp în urmă. Presiunea pe facturile clienților finali va fi uriașă, iar noi scumpiri sunt inevitabile.
Mihai Nicuţ - mar, 24 aug. 2021, 16:35
Unde se vor duce facturile după 1 ianuarie? Electrica a cumpărat energie de la CE Oltenia la astronomicul preț de 560 de lei/MWh. “Era singura ofertă din piață”

Complexul Energetic Oltenia, unul dintre marii producători de energie electrică și singurul producător semnificativ care utilizează cărbune a scos la vânzare pe piața contractelor bilaterale mai multe pachete de energie electrică cu livrare bandă în primul trimestru din anul viitor. În total 50 MW putere orară, împărțiți în 7 pachete, deci în total aproape 108.000 MWh.

CE Oltenia a vândut imediat tot, iar cumpărător a fost Electrica Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică din țară. Iar tranzacțiile s-au făcut la prețurile de 560-561 lei/MWh – cerute de CEO și plătite de Electrica. Niciun alt cumpărător nu a depus ofertă de răspuns la ofertele inițiate de CE Oltenia.

“Este singura ofertă din piață. Trebuie să achiziționăm energie pentru anul 2022”, ne-a spus Corina Popescu, CEO al grupului Electrica, întrebată cum a ajuns să plătească acest preț, atât de mare.

Potrivit informațiilor noastre, CE Oltenia nu mai făcuse oferte pentru livrare de energie pentru anul 2022 încă din luna aprilie.

“În piețele din România, oferte de vânzare sunt doar din partea traderilor, care au întotdeauna un comportament speculativ, motiv pentru care se caută participare la ofertele inițiate de producătorii din România”, a mai spus Corina Popescu.

În plus, există mai multe opriri programate de unități de generare cu producție semnificativă în zona noastră în primul trimestru din 2021. Vom reveni cu detalii într-un material ulterior.

Acest preț este o premieră. Din datele consultate de noi pe această piață, nu s-a vândut în acest an energie cu livrare în 2022 la prețul de 560 de lei/MWh.

Presiune pe facturi

Aceste costuri ridicate de achiziție se vor regăsi cu siguranță în facturile clienților Electrica de anul viitor. În ce fel cu exactitate nu se poate spune, scumpirile depind și de prețul cu care Electrica a făcut și alte achiziții, dar niște comparații ne ajută să ne dăm seama de amploarea scumpirii.

În momentul de față, Electrica vinde energie pe oferta de serviciu universal consumatorilor casnici la un preț de 375 de lei/MWh (doar preț al energiei fără tarife și taxe), preț valabil până la sfârșitul anului. Este vorba de energie care include și costurile de profilare și dezechilibrele. Or, dacă Electrica a ajuns să cumpere energie bandă cu 560 de lei/MWh (e drept, doar pentru o parte din consumul clienților, dar prețurile sunt oricum în creștere pe toate piețele de luni bune), este clar că acel preț de vânzare de 375 de lei către consumatorul va crește substanțial pentru a acomoda toate costurile crescute cu achiziția energiei. Amintim că actualele prețuri de serviciu universal expiră la 31 decembrie, iar unele noi, cu siguranță mai mari, vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2022 și vor fi valabile 6 luni.

Gură de oxigen pentru CE Oltenia

Pe de altă parte, CE Oltenia, producătorul de energie controlat de stat nu face altceva decât să beneficieze de o conjunctură de piață cu prețuri mari cauzate inclusiv de absența ofertei de energie. În plus, vânzând la aceste prețuri, compania obține profit chiar și după internalizarea costurilor cu poluarea – trebuie să plătească un certificat de carbon care acum costă 57 de euro (deci cam 280 de lei) pentru fiecare MWh produs. Un avantaj și pentru bugetul de stat, care în teorie ar trebui să susțină mai puțin CEO pentru a plăti aceste certificate sau, în orice caz, mai puțin decât anul trecut, când a acordat companiei 1,2 miliarde de lei pentru a-și putea plăti o parte din certificate.

Te-ar mai putea interesa și
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii reduse şi costuri ridicate de producţie, până la concurenţa acerbă a......
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...
Rusia, situație de urgență în Krasnodar, din cauza petrolului care încă se scurge pe coasta Mării Negre
Rusia, situație de urgență în Krasnodar, din cauza petrolului care încă se scurge pe coasta Mării Negre
Autoritățile din regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, au declarat miercuri o situație de urgență la nivelul întregii ...