Unde şi cum se depozitează anvelopele de iarnă

Dacă la această întrebare ați răspuns simplu că le depozitați pe balcon, atunci să știți că este răspunsul greșit. Anvelopele de iarnă nu se vor ține niciodată pe balcon și cu atât mai puțin în zone cu insolație puternică, sau în căldură.
Ion Dobreanu - joi, 10 aug. 2023, 13:00
Unde şi cum se depozitează anvelopele de iarnă

Chiar dacă depozitați anvelopele de iarnă demontate sau montate pe jante, acestea trebuie ferite de lumina directă a soarelui. În plus, nu trebuie să aibă contact cu produse petroliere cum ar fi uleiuri, carburanți sau vaseline. Acestea vor deteriora cauciucul din care sunt construite anvelopele.

Ar fi de preferat să depozitați anvelopele în saci dedicați pentru acestea, fie din plastic fie din alte materiale adecvate. Puteți folosi și saci din materiale textile. Înainte de a le depozita este recomandabil să le spălați cu apă și produse dedicate întreținerii anvelopelor, care pot fi pe bază de uleiuri vegetale sau care nu intră în reacție chimică atunci când intră în contact cu cauciucul. Poate fi chiar și detergent de vase. Înainte de a le băga în saci, lăsați anvelopele să se usuce. Câteva ore la soare nu vor afecta în vreun fel pneurile.

Un aspect foarte important este dacă veți depozita anvelopele echipate pe jante sau nu. Astfel, dacă depozitați roțile cu totul, acestea trebuie așezate orizontal direct pe podea. În cazul în care nu aveți saci, puneți obligatoriu un strat izolator între roți. Puteți folosi fără probleme chiar și un carton mai mare sau folii de plastic.

Chiar dacă nu suferă foarte tare, totuși nu este recomandabil să așezați roțile în poziție verticală. Dacă faceți asta, există riscul să apară o aplatizare pe zona de contact cu podeaua și, prin urmare, să facă anvelopele inutilizabile.

O altă modalitate des întâlnită este să le agățați pe peretele garajului, pe suporți cu tije care să susțină roțile de jante. În felul acesta anvelopele vor fi cât se poate de protejate.

Depozitarea anvelopelor demontate nu se va face niciodată în poziție verticală sau atârnată. Această metodă va duce la deformarea carcaselor pneurilor, ceea ce înseamnă că la începutul sezonului rece veți avea nevoie de un alt set.

Nu depozitați niciodată anvelopele aproape de o sursă de căldură cum ar fi radiatoare, centrale termice sau cazane pentru apa caldă. Variațiile de temperatură survenite doar pe o parte a anvelopelor le vor produce aestora modificări de structură internă. Chiar dacă la prima vedere nu veți observa nimic anormal, în momentul în care veți începe să le folosiți veți constata diferențele. Diferențe care, foarte probabil, vă vor obliga să achiziționați un set nou de cauciucuri.

O altă soluție ar fi să le încredințați unui hotel de anvelope. Astfel, cei de acolo vor avea grijă să le depoziteze în condiții optime pentru ca la iarnă să aveți totul pregătit pentru sezonul rece.

Multe persoane se întreabă dacă este de preferat să ridice sau să coboare presiunea de aer în roți, atunci când le depozitează. Cel mai bine ar fi să le lăsați la presiunea recomandată de producătorul vehiculului pe care urmează a fi montate.

O altă măsură importantă este să notați cu cretă pe fiecare roată în parte de pe ce parte a mașinii a fost luată. Asta vă va ajuta să faceți corect rotația pneurilor în sezonul următor. Totodată verificați să aveți aceeași presiune în fiecare roată. Astfel, când va fi cazul să le montați la loc pe mașină, veți putea oberva imediat dacă vreuna dintre ele a avut vreo pierdere de presiune în timpul cât au fost depozitate.

Prin urmare, chiar dacă la prima vedere depozitarea anvelopelor este o problemă minoră, poate avea impact financiar destul de puternic asupra acestora. Un risc ce poate fi eliminat foarte simplu și cu costuri minime.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...