Unde sunt cei mai neproductivi angajaţi din administraţia publică

Aproximativ 50.000 de lei pe an. Acesta este, în medie, costul serviciilor oferite de angajaţii Administraţiei Publice şi apărare, asigurări sociale şi învăţământ, sănătate şi asistenţă într-un an. Cel mai puţin productivi sunt cei din Bucureşti.
Alina Stanciu - mie, 11 apr. 2012, 21:07
Unde sunt cei mai neproductivi angajaţi din administraţia publică

Un angajat din Administraţia publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public, învăţământ, sănătate şi asistenţă a „produs” în 2009, în medie, servicii în valoare de 49.900 de lei, cu 1.600 de lei mai puţin decât în 2008, potrivit unor date ale Institutului Naţional de Statistică remise ECONOMICA.NET.

 

Este de aproximativ 14 ori mai puţin decât produce într-un an un angajat care se ocupă de tranzacţii imobiliare, domeniul cu cea mai mare productivitate a muncii dintre cele analizate de INS, dar şi de peste 4 ori mai mult decât realizează un salariat în agricultură-domeniul cu cea mai mică productivitate a muncii.

 

Menţionăm că valorile mari ale productivităţii muncii în tranzacţiile imobiliare sunt date şi de faptul că în calculul acestui indicator este inclusă cu o pondere importantă şi valoarea unei chirii potenţiale calculată pe baza unor estimări.

Domeniul cu cea mai mare a doua productivitate a muncii este cel al informaţiilor şi comunicaţiilor, unde un salariat realizează în medie 159.800 de lei pe an.

 

În ceea ce priveşte statistica pe judeţe, cifrele sunt cel puţin surprinzătoare. Salariaţii din administraţia  Bucureştiului au cele mai mici performanţe. Potrivit datelor din 2009, ultimile disponibile, un salariat a produs în medie 35.200 de lei, cu 14.700 de lei sub media pe ţară în acest domeniu de activitate. În contextul în care în toate celelate domenii de activitate salariaţii din capitală sunt printre primii la productivitatea muncii.

Pe locurile doi şi trei se situează judeţe ce fac parte administrativ-teritorial din cea mai neperformantă regiune a ţării – Sud Est, unde productivitatea medie a angajaţilor din administraţie se cifrează la doar 41.600 de lei pe persoană. Este vorba despre Tulcea, unde „producţia” medie anuală a unei persoane este de 37.600 de lei pe an şi Buzău, unde salariaţii din acest domeniu „produc” într-un an 39.500 de lei pe an.

 

Vaslui pe locul patru în clasamentul judeţelor cu cei mai neperformanţi angajaţi din administraţie. Cu o productivitate a muncii de 40.700 de lei pe an, vasluienii din administraţie realizează mult mai puţin decât media regională care se cifrează la 46.100 de lei pe an. Pe locul cinci figurează angajaţii din Teleorman unde productivitatea medie anuală este în acest caz de 41.900 de lei pe an. Teleorman face parte dintr-o regiune cu o productivitate medie de 45.000 de lei per angajat, alături de judeţe precum Argeş unde se ajunge la 47.300 de lei per angajat.   

La polul opus sunt salariaţii administraţiei din Ilfov care au cea mai mare productivitate a muncii dintre toate judeţele ţării. Este vorba de 61.300 de lei pe persoană, cu 11.400 de lei peste media sectorului. Urmează cei din Timiş cu o „producţie” medie de 57.800 de lei pe an, peste media regiunii Vest care se cifrează la 54.400 de lei pe an. Pe locurile trei şi patru apar judeţe din regiunea Sud-Vest Oltenia, cea de-a doua cea mai performantă regiune din punct de vedere al productivităţii muncii din Administraţie, cu 52.200 de lei pe an pe persoană. Este vorba despre angajaţii din Dolj care au „produs” în medie 56.100 de lei pe an şi despre cei din Gorj, unde productivitatea este în medie de 54.600 de lei pe an.Pe cinci figurează cei din Hunedoara cu o productivitate de 52.200 de lei per angajat.

Potrivit INS, datele referitoare la productivitatea muncii se referă la anul 2009, sunt exprimate în lei per persoane per an şi au fost calculate ca raport dintre Valoarea Adăugată Brută (VAB) şi populaţia ocupată. 

VAB se determină ca diferenţa între producţia realizată şi consumul intermediar.  Pentru ramurile cu producţie de non-piaţă (cum este cazul administraţiilor publice), producţia se calculează pe baza costurilor de producţie, iar valoarea adăugata brută are drept componentă principală remunerarea salariaţilor.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...