Unde vor creşte preţurile, cum văd managerii economia în următoarele luni – sondaj INS

Managerii români estimează, pentru perioada noiembrie 2024 - ianuarie 2025, o relativă stabilitate a activităţii economice şi a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, precum şi creşterea preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - joi, 28 nov. 2024, 09:37
Unde vor creşte preţurile, cum văd managerii economia în următoarele luni - sondaj INS

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2024, managerii din industria prelucrătoare previzionează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +17%), scrie Agerpres.

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -19%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creşterea acestora (sold conjunctural +23%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +11%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +20%). Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%) şi un avans mai important al preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +35%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). Managerii din sectorul servicii prevăd relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). În acelaşi timp, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +15%).

În comunicat se menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Marca Nissan va avea un alt importator în România. Cine ar putea lua locul Renault Commercial Roumanie
Marca Nissan va avea un alt importator în România. Cine ar putea lua locul Renault Commercial Roumanie
Importul în România al autovehiculelor Nissan ar putea fi preluat din vara anului viitor de o altă companie decât Renault Commercial Roumanie. Potențialul nou importator ar rezulta din......
UE construiește un nou pachet de măsuri împotriva Rusiei
UE construiește un nou pachet de măsuri împotriva Rusiei
Un nou pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei, ce conţine inclusiv măsuri care ar viza companiile din China care ...
Prețurile la enegie și gaze ar putea rămâne plafonate și după 1 aprilie 2025. “Bruxelles-ul e flexibil” – Burduja
Prețurile la enegie și gaze ar putea rămâne plafonate și după 1 aprilie 2025. “Bruxelles-ul e flexibil” – Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, nu exclude posibilitatea continuării schemei de plafonare a prețurilor la energie ...
România depășește azi 100 de kilometri inaugurați în 2024, cu deschiderile de pe Drumul Expres Craiova – Pitești
România depășește azi 100 de kilometri inaugurați în 2024, cu deschiderile de pe Drumul Expres Craiova – Pitești
România adună azi 114,67 km inaugurați în 2024 și un total de 1189,77 kilometri de autostradă și drum expres aflați ...