Unele bănci acordă credite doar clienţilor retail şi corporate care au scoringul FICO al Biroului de Credit de la 700 puncte în sus. 850 este maximum

11 08. 2022
sliderImage1

Perspectiva unei posibile recesiuni, creşterea dobânzilor şi posibilitatea ca rata creditelor neperformante să crească în următoarea perioadă au determinat băncile comerciale să îşi revizuiască condiţiile de acordare a creditelor, chiar dacă cererea nu este în vreo cerere exacerbată. Pe lîngă celelalte criterii de nuanţă înăsprite de departamentele de risc ale băncilor comerciale, instituţiile de credit au crescut şi niveul scoringului FICO de la care o companie sau o persoană fizică poate primi aprobarea pentru un împrumut.

Scorul FICO este un număr format din trei cifre, care este foarte important în acordarea de credite şi este aflat de bancă odată cu interogarea Biroului de Credit pentru analiza cereii de împrumut a solicitantului. În funcție de el, îți poate fi acceptată sau refuzată o cerere de împrumut, sau îți pot fi modificate, favorabil sau nu, condițiile contractuale. Acest indice se calculează în funcție de mai mulți parametri, cei mai importanți fiind achitarea la timp a ratelor, numărul creditelor în derulare și tipul acestora.

Acest rating intern este între 300 şi 850, iar anul acesta, băncile au început să sufle şi în iaurt. Dacă înainte un client se califica pentru un împrumut, poate mai scump sau cu garanţii suplimentare cu un scor de la 500-550 în sus, acum aprobările încep de la 650 – 700 scor FICO acordat de Biroul de Credit, după care apar şi reglementările interne ale băncii.

FICO® Score de la Biroul de Credit

Potrivit site-ului Biroului de Credit, FICO® Score este un numar format din 3 cifre (300-850), rezultat în urma procesului statistic care prelucrează informaţiile referitoare la creditele înregistrate în Sistemul Biroului de Credit despre o persoană vizată (un solicitant sau un deţinător de credit). FICO® Score este furnizat Participantilor ca parte a Raportului de Credit.

FICO® Score de la Biroul de Credit este rezultatul aplicării unei metode statistice care ia în calcul urmatoarele elemente ce conferă predictibilitate: istoricul de plată; datoria curentă; durata contului/conturilor de credit, (numărul mediu de luni de la acordarea creditelor); cererea de noi credite (numărul de interogari şi creditele acordate în ultimele 6 luni); mix-ul de credit (tipuri de credite). Un scor mare echivalează cu un risc de neplată scăzut în viitor.

Există cazuri în care un client cu venituri mari şi fără întârzieri la plata creditelor este respins la contractarea unui împrumut. Lipsa unui istoric FICO va fi considerat un punct negativ. Așadar, lipsa unui istoric de creditare, de orice fel ar fi acesta, poate duce automat la refuzarea anumitor împrumuturi ceva mai mari, cum ar fi cele ipotecare. Scoringul FICO poate fi îmbunătăţit prin accesarea unui card de credit, de cumpăraturi sau a unui împrumut mic şi achitarea la timp a ratelor.