Afaceriştii români cer statului să salveze fabricile cu probleme, inclusiv prin „naţionalizare temporară”

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenţia că unele ramuri industriale, precum oţelul, medicamentele şi cimentul, se confruntă în continuare cu probleme grave şi solicită Ministerului Economiei soluţii pentru rezolvarea situaţiei.
Economica.net - mar, 08 iul. 2014, 12:51
Afaceriştii români cer statului să salveze fabricile cu probleme, inclusiv prin

‘AOAR cere Ministerului Economiei să-şi intensifice analiza situaţiei în care se afla industria din România şi să continue adoptarea de măsuri conforme cu interesele economice şi sociale, inclusiv adoptând decizii de naţionalizate temporară a unor companii importante (oţel, medicamente, ciment, utilităţi), chiar prin achiziţionarea temporară a unor pachete minoritare de acţiuni, care să asigure dreptul de a decide strategia acestor companii, în conformitate cu intersele actuale ale economiei’, se arată într-un comunicat al AOAR.

Totodată, Asociaţia cere Ministerului Economiei şi Guvernului să stabilească măsuri de menţinere a capacităţilor industriale existente, solicitând să se ia nota de modul în care acţionează în acest sens cele mai multe ţări membre UE, precum Polonia, Slovenia, Franţa, Germania.

‘AOAR reaminteşte Guvernului aportul determinant al sectorului industrial la asigurarea sustenabilă a creşterii economice în ultimii 4 ani, importanta numărului şi calificării angajaţilor din sectorul industrial, a valorii adăugate a muncii acestora ca şi preocuparea reală manifestată la nivelul UE, de creştere a ponderii industriei în PIB de la 15% la 20% în anul 2020’, se mai arată în comunicat.

Oamenii de afaceri amintesc că de nouă ani atrag atenţia, fără mare succes, asupra situaţiei inacceptabile de la Institutul Cantacuzino.

‘Nici astăzi nu au fost asigurate premisele de reluare în condiţii normale (certificare europeană GMP) a unor produse strategice, aşa cum este cazul vaccinurilor. BCG anti gripal şi antitetanos, Ministerul Sănătăţii preferând calea mai simplă şi mai dăunătoare a importului acestor produse’, potrivit comunicatului.

AOAR reaminteşte şi cazul încetării producţiei de medicamente la Braşov de către compania GkaxoSmithKline şi situaţia ‘mai mult decât îngrijorătoare’ din industria siderurgică, ca urmare a falimentării de către compania Mechel a cinci producători de produse din oţel.

‘În aceste condiţii România va importa mai multe medicamente şi oţel-beton, în loc să exporte aceste produse. AOAR îşi exprimă, în aceste condiţii, preocuparea vizând consecinţele economice urmare a vânzării capacităţilor producătoare de ciment, eventual unor companii din afară UE, existând în acest caz posibilitatea opririi unei părţi importante a producţiei de ciment în România, realocarea utilajelor şi creşterea importurilor de ciment, produs exportat în prezent de companiile Lafarge şi Holcim’, mai spun reprezentanţii AOAR.

Te-ar mai putea interesa și
UE va acorda 18,1 miliarde de euro Ucrainei ca parte a ajutorului de 45 de miliarde de euro stabilit pentru 2025
UE va acorda 18,1 miliarde de euro Ucrainei ca parte a ajutorului de 45 de miliarde de euro stabilit pentru 2025
Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un împrumut de 18,1 miliarde de euro în 2025, ca parte a pachetului de ajutor de 45 de miliarde de euro convenit de partenerii G7 în această vară, ce va fi......
Valoarea totală a criptomonedelor furate în 2024 a crescut cu 21% până la 2,2 miliarde de dolari
Valoarea totală a criptomonedelor furate în 2024 a crescut cu 21% până la 2,2 miliarde de dolari
Fondurile furate ca urmare a atacurilor cibernetice are au vizat platformele de criptomonede au crescut cu 21% până la ...
Muncitorii și oficialii Volkswagen par a se apropia de o înțelegere, dar rămân multe necunoscute
Muncitorii și oficialii Volkswagen par a se apropia de o înțelegere, dar rămân multe necunoscute
Volkswagen și reprezentanții muncitorilor au făcut progrese în unele domenii după aproximativ 50 de ore de discuții ...
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
O ofertă de la un constructor din România a fost depusă, astăzi, pentru contractul de aproximativ 6,4 miliarde lei privind ...