Ungaria a anunţat că va solicita exceptarea de la respectarea normelor de migraţie şi azil ale UE

19 09. 2024
budapest-7810815_1280

„La Strasbourg, ministrul Afacerilor Europene, Janos Boka, a confirmat că Ungaria, la fel ca Ţările de Jos, consideră că este necesar să ia măsuri drastice pentru a reduce migraţia ilegală şi va solicita exceptarea de la normele UE privind migraţia”, a declarat secretarul de stat pentru comunicare, Zoltan Kovacs, pe pagina Abouthungary.hu.

Janos Boka a dat asigurări că guvernul de la Budapesta va adopta măsurile legale şi administrative necesare şi a adăugat că ţara este şi va continua să fie un „membru angajat” al spaţiului Schengen de liberă circulaţie a persoanelor.

Deşi Comisia Europeană a sugerat că obţinerea unor astfel de derogări ar putea fi amânată, Ungaria „rămâne fermă pe poziţia sa”, a mai declarat ministrul.

Guvernul Ungariei consideră că „imigraţia ilegală reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale”, iar cotele de imigranţi „subminează stabilitatea” ţărilor membre UE, a spus secretarul de stat pentru comunicare.

Comisia Europeană a raportat miercuri că va scădea 200 de milioane de euro din plăţile comunitare către Ungaria, în condiţiile în care Budapesta nu a plătit amenda aplicată de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru încălcarea regulilor europene de azil, conform unei hotărâri anterioare.

În luna iunie, CJUE a decis că Budapesta nu a pus în mod deliberat în aplicare hotărârea din 2020, impunându-i o penalitate de 200 de milioane de euro, precum şi o penalitate de 1 milion de euro pentru fiecare zi de întârziere a executării acestei hotărâri.

De atunci, guvernul de la Budapesta a reiterat că nu va plăti amenda, recunoscând însă că Bruxelles-ul o va putea deduce din fondurile ce îi revin Ungariei.

„I-am spus clar comisarului Ylva Johansson că Ungaria nu va plăti această amendă, aşa că acestea sunt informaţiile primite de Comisie”, a declarat Boka miercuri seară în declaraţii pentru portalul economic Portfolio.hu.

Guvernul premierului Viktor Orban se opune ferm migraţiei, o problemă ce reprezintă una din priorităţile actualei preşedinţii rotative a Consiliului UE, exercitată de Ungaria.