Ungaria a inaugurat o staţie de comprimare a gazelor naturale la frontiera cu România

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a inaugurat luni o staţie de comprimare a gazelor naturale operată de compania FSZG Ltd. la Csanadpalota, în apropiere de graniţa cu România, transmite MTI.
Economica.net - mar, 08 oct. 2019, 05:48
Ungaria a inaugurat o staţie de comprimare a gazelor naturale la frontiera cu România

Crearea unei rute bidirecţionale pentru livrarea de gaze naturale între Ungaria şi România va îmbunătăţi securitatea aprovizionării cu gaze a Ungariei, a precizat Peter Szijjarto. Potrivit acestuia, conectarea reţelelor de gaze naturale ale Ungariei şi României precum şi creşterea capacităţilor au reprezentat cele mai important proiecte în domeniul securităţii energetice întreprinse în Ungaria în ultimii cinci ani.

Peter Szijjarto a mai spus că, după ce România îşi va finaliza proiectele sale, interconectorul va permit livrarea în sistem bidirecţional a cel puţin 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, începând din luna mai 2020. Szijjarto a adăugat că, în viitor, capacitatea interconectorului va fi majorat la 4,4 miliarde metri cubi pe an.

Compresorul inaugurat luni la Csanadpalota face parte din coridorul energetic Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria. Finalizarea unei rute de aprovizionare sud-nord este de importanţă strategică pentru regiune şi va facilita importul de gaze naturale din Azerbaidjan, a gazelor naturale lichefiate din Grecia precum şi a gazelor naturale care ar urma să fie extrase din platoul continental al Mării Negre, a adăugat Peter Szijjarto.

În acest context, oficialul ungar a subliniat că este important ca „fiecare ţară să facă progrese” şi să facă legături între reţelele naţionale, adăugând că „toate acestea vor avea sens atunci când vom lua în considerare şi noile resurse”.

În urmă cu doar o săptămână, compania Transgaz a inaugurat Staţia de Comprimare Gaze Naturale de la Jupa, în judeţul Caraş-Severin, primul obiectiv de investiţii din proiectul BRUA (Bulgaria, România, Ungaria Austria), aflat pe lista proiectelor de interes comun ale Uniunii Europene şi care se dezvoltă în contextul necesităţii diversificării surselor de gaze în ţările comunitare.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est. Proiectul asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai mari tranzacții din România din anul 2024. Topul este condus de energia regenerabilă
Cele mai mari tranzacții din România din anul 2024. Topul este condus de energia regenerabilă
Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat 198 de tranzacții  în primele nouă luni ale anului 2024, marcând o creștere de 8,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului......
Tezaur – O nouă ediţie a programului de emisiuni de titluri de stat începe pe 7 octombrie, cu dobânzi neimpozabile de până la 7%
Tezaur – O nouă ediţie a programului de emisiuni de titluri de stat începe pe 7 octombrie, cu dobânzi neimpozabile ...
Program Tezaur - Românii pot investi, începând de luni, 7 octombrie, în titluri de stat Tezaur cu maturităţi de 1, ...
Conceptul Embleme, soluția Renault pentru a reduce emisiile de CO2 cu 90% comparativ cu un vehicul echivalent de astăzi
Conceptul Embleme, soluția Renault pentru a reduce emisiile de CO2 cu 90% comparativ cu un vehicul echivalent de astăzi
Renault va prezenta la Mondial de l`Auto din Paris conceptul Embleme. Acesta va demonstra modul în care producția de vehicule ...
Topul ţărilor care au adus cei mai mulţi turişti în România, în primele opt luni din 2024
Topul ţărilor care au adus cei mai mulţi turişti în România, în primele opt luni din 2024
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în perioada ...