Ungaria a prezentat CEJ motivele obiecţiei sale la sistemul cotelor obligatorii de refugiaţi

Economica.net
04 12. 2015
a_migrant_carries_a_child_as_t_08910000

Trocsanyi a reamintit că parlamentul de la Budapesta a aprobat pe 17 noiembrie o lege care obligă Ungaria să acţioneze în justiţie contra sistemului cotelor obligatorii de refugiaţi.

Textul adoptat de forul legislativ ungar arăta că sistemul cotelor de redistribuire a refugiaţilor ‘nu ţine cont de principiul subsidiarităţii şi omite să le acorde parlamentelor naţionale posibilitatea de a-şi exprima opinia’ în acest domeniu.

Într-un document de 25 de pagini, Ministerul Justiţiei ungar a inclus zece argumente, atât de conţinut, cât şi procedurale, în favoarea renunţării la sistemul cotelor obligatorii de refugiaţi.

‘Este de aşteptat ca acest caz să dureze un an şi jumătate şi el va crea un precedent’, a spus oficialul ungar, care a adăugat că speră ca alte state membre ale UE să susţină poziţia Ungariei.

Într-un interviu acordat vineri postului Radio Kossuth, premierul ungar Viktor Orban a precizat că acţiunea Ungariei la CEJ nu este simbolică, ci una substanţială.

‘Bruxellesul nu ne poate spune alături de cine să trăim. Actorii politici din lume trebuie să lucreze pentru a se asigura că oricine îşi părăseşte ţara de origine revine în locul de care aparţine. Iată de ce este important să se stabilizeze situaţia din Siria, astfel încât toate persoanele plecate de acolo să revină în ţară’, a declarat Orban.

Ungaria, Republica Cehă, România şi Slovacia s-au pronunţat contra propunerii Comisiei Europene privind redistribuirea refugiaţilor între ţările membre pe baza unor cote obligatorii, sistem adoptat de Uniunea Europeană pe 22 septembrie.