Ungaria a rambursat în totalitate împrumuturile contractate în timpul crizei din 2008
Ultima tranşă, în valoare de 1,5 miliarde de euro, care trebuia rambursată Comisiei Europene, a fost achitată săptămâna trecută, a precizat ministrul Economiei, Mihaly Varga. Acesta şi-a exprimat speranţa că rambursarea datoriilor contractate în 2008 va contribui la îmbunătăţirea ratingurilor atribuite Ungariei de marile agenţii de evaluare, care, în prezent, menţin obligaţiunile ungare în categoria investiţiilor cu caracter speculativ.
Lovită de criza financiară mondială din 2008, Ungaria a obţinut un pachet de sprijin de 20 de miliarde de euro, compus dintr-un împrumut de 6,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, 12,5 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional şi 1 miliard de euro de la Banca Mondială. La insistenţele premierului Viktor Orban, Ungaria şi-a achitat anticipat datoria către FMI încă din anul 2013.
Potrivit datelor transmise de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), România mai are de plătit, până în 2023, peste 4,88 miliarde de euro către Banca Mondială şi Uniunea Europeană din împrumutul stand-by contractat în 2009. Cea mai mare sumă va merge către UE, respectiv 3,8 miliarde euro.
În 2016, România trebuie să plătească 113 milioane euro Uniunii Europene şi Băncii Mondiale, sumă care reprezintă plăţi de dobânzi şi comisioane, după ce, în 2015, România a plătit peste 1,83 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială. De asemenea, 2015 a fost şi anul în care a fost achitat împrumutul de la FMI.