Ungaria acuză Ucraina că a dus o campanie de minciuni provocatoare împotriva sa, după ce a ajuns la o înțelegere cu Rusia ca să cumpere gaze ieftine

Campania de "minciuni provocatoare" a Ucrainei referitoare la achiziţiile de energie ale Ungariei a eşuat "ruşinos", Uniunea Europeană afirmând clar că acordul pe termen lung încheiat de Budapesta cu Rusia este perfect legal, a declarat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto (foto), transmite MTI, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 18 oct. 2021, 20:34
Ungaria acuză Ucraina că a dus o campanie de minciuni provocatoare împotriva sa, după ce a ajuns la o înțelegere cu Rusia ca să cumpere gaze ieftine

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a spus clar că Ungaria are dreptul de a semna un astfel de contract şi nu i se poate reproşa nimic, a scris Szijjarto pe Facebook, în pauza unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al UE.

Borrell şi-a comunicat poziţia şi Kievului, subliniind că Ungaria a acţionat în conformitate cu legea la semnarea contractului, a adăugat ministrul de Externe ungar.

Potrivit acestuia, Ucraina a desfăşurat o campanie de comunicare şi politică intensă şi ostilă, recurgând la minciuni provocatoare împotriva Ungariei şi, în pofida faptului că nu este membră a UE, a depus o plângere pe lângă Comisia Europeană împotriva unui stat membru.

„Ucraina a vrut să blocheze livrările de energie sigure către Ungaria, a intervenit grav în afacerile noastre interne şi a întreprins măsuri pe plan internaţional care ne-au încălcat suveranitatea”, a adăugat el.

Ministrul de Externe ungar a subliniat că resursele de energie ale Ungariei sunt o chestiune de suveranitate şi că Ungaria are dreptul să semneze contracte care garantează livrările de energie cu orice ţară doreşte, insistând că Budapesta respinge „cu toată fermitatea” campania de comunicare şi politică ostilă a Ucrainei ce pune sub semnul întrebării suveranitatea Ungariei şi plasează acest stat într-o lumină proastă.

Szijjarto a mai notat că anul trecut şi în acest an cea mai mare parte a gazului achiziţionat în Europa a ajuns în Ucraina via Ungaria şi că, ţinând cont de acest aspect, ar fi „inacceptabil” pentru Kiev să introducă orice restricţii în ce priveşte drepturile etnicilor maghiari din Transcarpatia.

Importanţa acordului privind livrările de gaz între Ungaria şi Rusia este evidentă în lumina actualelor preţuri ridicate la energie, acest contract permiţând Ungariei să cumpere gaz la un preţ bun şi să-şi asigure livrări pe termen lung, a notat şeful diplomaţiei ungare.

Te-ar mai putea interesa și
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea cotaţiilor la cereale şi zahăr fiind compensată de creşterea......
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...