Cele 11 bănci au primit amenzi totale de 9,48 miliarde de forinţi (32 milioane de euro), a explicat GVH într-un comunicat de presă publicat luni. Majoritatea băncilor amendate sunt filiale ale băncilor străine, de exemplu Erste Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit, Intesa Sao Paolo şi BNP Paribas.
Cea mai mare amendă a fost impusă Erste Bank Hungary, 1,73 miliarde forinţi, urmată de K and H Bank care a fost amendată cu 983 milioane forinţi, CIB Bank care a fost amendată cu 835 milioane forinţi şi MKB Bank care a primit o amendă de 783 milioane forinţi. Cele mai mici amenzi au fost impuse Citibank Europe Hungary şi Magyar Takarekszovetkezeti Bank care a primit fiecare o amendă de un milion de forinţi.
GVH a decis că aceste bănci au încălcat legislaţia în perioada cuprinsă între 15 septembrie 2011 şi 30 ianuarie 2012 ‘prin coordonarea strategiilor lor şi schimb de date confidenţiale în ideea de a încetini emiterea de noi credite de refinanţare care să ajute clienţii să profite de schema guvernamentală destinată rambursării anticipate a creditelor ipotecare în valută la un curs de schimb fix‘.
Ancheta GVH în acest dosar a demarat în data de 23 noiembrie 2011, ca urmare a unei plângeri făcute de Anton Rogan, unul din responsabilii partidului Fidesz, aflat la putere.
Potrivit unei legi propuse de Fidesz în 2011 şi adoptată ulterior de Parlamentul ungar, cetăţenii ungari cu credite în valută (în special în franci elveţieni) puteau să-şi ramburseze anticipat împrumuturile la un curs de schimb preferenţial de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi 250 de forinţi pentru un euro, în condiţiile în care cursul actual de schimb este de 240 HUF/CHF şi de 300 HUF/EUR.
Aproximativ un milion de unguri au contractat un împrumut în valută înaintea crizei financiare globale, majoritatea în franci elveţieni, la un curs de schimb de 1501-80 de forinţi pentru un franc.