Ungaria amendează 35 de bănci cu 5,3 milioane de dolari

Economica.net
13 03. 2014
nemzetibank15_17957100

‘Amenzile sunt atât de mari, încât ar putea servi ca măsuri eficiente de prevenire’, a declarat viceguvernatorul László Windisch, responsabil în cadrul Băncii Ungariei cu protecţia consumatorilor.

Cele mai mari amenzi, de 98 milioane de forinţi fiecare, au primit OTP Bank Nyrt (cea mai mare bancă din Ungaria), Erste Bank Zrt (subsidiara locală a grupului austriac Erste Group Bank AG), Raiffeisen Bank Zrt (subsidiara Raiffeisen Bank International AG), şi MKB Bank Zrt, deţinută de grupul german Bayerische Landesbank AG.

Băncile amendate trebuie să înapoieze clienţilor venitul suplimentar obţinut în urma majorării comisioanelor, a declarat Windisch, într-o conferinţă de presă.

Câteva mii de consumatori ar fi fost afectaţi de majorarea comisioanelor, iar băncile ar putea fi nevoite să înapoieze în total aproximativ 10 miliarde de forinţi, a adăugat oficialul de la Budapesta.

Banca Centrală a Ungariei susţine că instituţiile de creditare au încălcat drepturile consumatorilor prin schimbarea comisioanelor percepute, a costurilor şi a condiţiilor serviciilor financiare fără a oferi motive pentru astfel de decizii. Băncile nu ar fi trebuit să schimbe metodele de calcul pentru costurile cuprinse în contractele existente şi nu ar fi trebuit să introducă noi costuri la contractele existente, a declarat viceguvernatorul Băncii Ungariei.

Alte bănci implicate sunt: CIB Bank Zrt, subsidiară a grupului italian Intesa Sanpaolo SpA, amendată cu 44 milioane de forinţi, Budapest Bank Zrt, deţinută de GE Money Bank, amendată cu 93 milioane de forinţi, şi FHB Zrt, amendată cu 95 de milioane de forinţi.

Băncile din Ungaria au pierdut peste un miliard de euro în urma unei decizii din 2011 a Guvernului de la Budapesta de a veni în sprijinul celor care au credite ipotecare în valută.

În noiembrie 2013, grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a anunţat că nu poate exclude varianta retragerii sale de pe pieţele din Ungaria, Ucraina şi Slovenia, adăugând, însă, că nu are planuri definitive privind vânzarea diviziilor de pe aceste pieţe.

Posibilitatea ca unele bănci străine să se retragă de pe pieţele din Ungaria a fost evocată la finele anului trecut şi de guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy. Potrivit acestuia, patru dintre cele opt bănci străine ar putea să se retragă din Ungaria în următoarele 18 luni.