”Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construirea unui gard începând de la graniţa ungaro-sârbo-română pe o lungime rezonabilă, în eventualitatea mutării presiunii migraţioniste în direcţia României”, a spus şeful diplomaţiei ungare, într-o conferinţă de presă.
Szijjarto a precizat că măsura este necesară întrucât traficantii de persoane care acţionează de-a lungul granitei cu Serbia îsi modifică ruta către granita cu România si este probabil ca presiunea migrationistă să se mute în directia României.
Oficialul ungar a susţinut că Uniunea Europeană trebuie să-şi elaboreze priorităţile în tratarea crizei refugiaţilor. El a subliniat că protecţia graniţelor ar trebui să se afle pe prima poziţie a acestei liste de priorităţi, urmată de furnizarea de ajutor umanitar Turciei, Libanului, Iordaniei şi altor ţări vecine Siriei în vederea creării şi administrării centrelor de primire a refugiaţilor.
”UE trebuie să ajute aceste ţări să ofere asistenţă refugiaţilor, în conformitate cu convenţiile internaţionale”, a subliniat Peter Szijjarto.
Potrivit agentiei de presă croate Hina, perspectivele unei lungi aşteptări la graniţa ungară şi posibila încarcerare sau expulzare înapoi în Serbia i-ar putea forţa pe mulţi migranţi să caute rute alternative către vest, spre Croaţia, sau spre est, prin România, chiar dacă aceste ţări nu fac parte din spaţiul Schengen.
”Poate vom încerca Croaţia, apoi Slovenia şi de acolo spre Viena şi Germania. Nu ştiu dacă este un plan bun, dar trebuie să încercăm”, a declarat un refugiat sirian pentru Reuters.