Statul a mandatat Bank of China să organizeze vânzarea bondurilor Dim Sum bonds, a anunţat Agenţia de gestionare a datoriei de la Budapesta. Deşi instituţia a precizat că emisiunea şi preţul vor depinde de condiţiile de pe piaţă, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că joi ar urma să aibă loc vânzarea unor bonduri pe trei ani.
Ungaria vrea să-şi extindă opţiunile de finanţare, deoarece străinii nu se înghesuie să cumpere obligaţiuni în forinţi la randamente scăzute. Cu această emisiune în yuani, cererea va fi garantată, a apreciat analistul Viktor Szabo, de la Aberdeen Asset Management în Londra.
Ungaria are de rambursat în acest an datorii în valoare de 1.520 miliarde forinţi (5,2 miliarde de dolari) şi ultima dată când a accesat pieţele internaţionale de capital a fost în luna martie 2014, când a strâns trei miliarde de dolari. Directorul agenţiei care se ocupă de gestionarea datoriei declara recent că, în 2016, Guvernul de la Budapesta ar putea vinde obligaţiuni denominate în euro, dolari sau yuani în valoare de 1,1 miliarde de dolari.
Premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele Bank of China, Tian Guoli, au semnat în noiembrie acordul privind emiterea de obligaţiuni denominate în yuani. Acordul va permite companiilor şi instituţiilor financiare din Ungaria şi din regiune să obţină împrumuturi de pe pieţele chineze de capital, au anunţat autorităţile ungare.
În 2014, Bank of China a deschis un centru regional în Budapesta, iar Banca Centrală a Chinei (PBOC) a desemnat recent această sucursală ca fiind centru de clearing pentru tranzacţii în yuani în regiune. Capitala Ungariei a devenit astfel al cincilea centru de clearing pentru tranzacţii în yuani din Europa, după Londra, Paris, Frankfurt şi Luxemburg.
Autorităţile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaţionale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analişti preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referinţă la nivel mondial.