Ungaria: Banca centrală menţine dobânda de bază la nivelul de 1,35%
Toţi cei 24 de economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută se aşteptau ca Banca Ungariei să nu modifice costul creditului. În jurul orei 13,01 GMT moneda euro se tranzacţiona pentru 311,55 forinţi, nemodificat comparativ cu nivelul înregistrat înaintea anunţării deciziei de politică monetară.
La începutul acestei luni, vice-guvernatorul MNB, Marton Nagy, a declarat că dobânda de politică monetară ar putea rămâne la nivelul actual până în 2018 şi chiar 2019, deoarece nu se aşteaptă ca inflaţia să revină la ţinta de 3% până la finele lui 2017. În luna octombrie a acestui an, rata anuală a inflaţiei în Ungaria a fost de 0,1%. Marton Nagy a precizat atunci că impactul unei noi reduceri a dobânzii de politică monetară ar fi limitat, adăugând că Banca centrală a Ungariei intenţionează să relaxeze politica monetară cu ajutorul mijloacelor neconvenţionale şi fără modificarea dobânzii de bază.
Tot la începutul acestei luni, Banca centrală a Ungariei a anunţat un nou program de stimulare a creditării pentru sprijinirea creşterii economice, precum şi o extindere a precedentei scheme de finanţare cu 600 miliarde de forinţi (2,05 miliarde de dolari) până în 2016.
Între timp ritmul de creştere a economiei ungare a încetinit la 2,3% în trimestrul al treilea, de la 2,7% în trimestrul precedent iar Comisia Europeană estimează că pe ansamblul acestui an economia ungară va înregistra o creştere de 2,9%, mai puţin decât avansul de 3,6% înregistrat în 2014, când Ungaria a avut cea mai mare creştere economică din rândul statelor membre UE din Europa de Est.
În România, Banca Naţională a decis la începutul acestei luni menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an. Totodată, BNR a decis păstrarea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută şi gestionarea adecvată a lichidităţii în sistemul bancar.