Croaţia foloseşte metode ‘non-economice’ pentru a intimida MOL, a afirmat Orban într-un interviu acordat postului public de radio. Reacţia oficialului maghiar vine după ce poliţia de la Zagreb a informat că un mandat de arestare european şi o ‘alertă roşie’ a Interpol au fost emise pe numele directorului MOL, Zolt Hernadi, acuzat în Croaţia de mituirea fostului premier croat Ivo Sanader pentru a prelua controlul managerial la compania petrolieră croată INA.
‘Recomandăm Croaţiei să ia în considerare – aşa cum facem noi de obicei în Ungaria – să preia aceste acţiuni şi să stabilească preţul lor într-un mod obiectiv. Dar nu este necesar să aresteze pe nimeni’, a declarat Orban.
În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În ultimii ani, au apărut tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţine că Croaţia nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.
Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA.
Vineri dimineaţă, acţiunile MOL au scăzut cu 1%, la 15.270 forinţi, la bursa de la Budapesta. În ultimele trei zile, acţiunile au înregistrat un declin de 4,6%, îndreptându-se spre cea mai redusă valoare din ultimele 16 luni.
Declaraţiile lui Viktor Orban sugerează că Executivul de la Budapesta, care deţine aproape 25% din acţiunile MOL, ‘are influenţă asupra strategiei MOL, ceea ce ar putea avea ca rezultat o scădere a valorii acţiunilor companiei, aşa cum s-a întâmplat în cazul multor firme energetice din Rusia’, avertizează analistul Peter Szentirmai, de la KBC Securities, în Budapesta.
Miercuri, Guvernul Ungariei a cerut echipei manageriale de la MOL să revizuiască portofoliul companiei şi, dacă va fi necesar, să se pregătească pentru vânzarea participaţiei deţinută la INA. De asemenea, Executivul a cerut ministrului de Justiţie şi oficialilor de la Agenţia de Gestionare a Activelor Statului, care gestionează acţiunile statului la compania MOL, să evalueze măsurile legale posibile, atât în domeniul legislaţiei civile, cât şi al celei penale, ce pot fi luate pentru a răspunde acuzaţiilor aduse statului ungar şi MOL în legătură cu dosarul MOL-INA.
În România, MOL deţine 138 de benzinării şi a semnat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre din vestul României.