Ungaria consideră ideea unui impozit minim pe profit la nivel global drept o „violare a suveranităţii”

26 04. 2021
impozite_taxe_34731500

„Acest concept violează suveranitatea financiară a statelor şi, de asemenea, încearcă să inverseze progresele acelor ţări care au făcut eforturi serioase pentru a introduce taxe mai mici”, a spus Norbert Izer, secretar de stat pentru taxe şi impozite, pentru cotidianul Magyar Nemzet.

Potrivit lui Izer, un efort de coordonare a regulilor globale cu privire la taxarea giganţilor din domeniul IT „s-a îndreptat într-o nouă direcţie”, în condiţiile în care Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economic (OECD) pregăteşte un plan vizând un impozit minim pe profit la nivel global, scrie Agerpres.

Norbert Izer a mai spus că impozitul pe profitul companiilor de 9% din Ungaria este cel mai mic din Uniunea Europeană, adăugând că organizaţiile din UE, şi nu OECD, decid ce reguli se aplică în domeniul fiscalităţii în Uniunea Europeană.

„Ungaria nu va fi de acord cu nicio soluţie care face viaţa mai grea pentru afacerile locale sau reduce suveranitatea financiară a statului ungar”, a subliniat Norbert Izer.

La începutul acestei luni, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, anunţa că SUA vor face presiuni asupra partenerilor din G20 pentru adoptarea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global. „Lucrăm împreună cu ţările din G20 pentru a ajunge la un acord cu privire la o rată minimă de impozitare a companiilor, care ar putea pune capăt unei curse care durează de 30 de ani privind reducerea impozitelor pentru companii”, a spus Yellen.

Câteva zile mai târziu, economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, a spus şi ea că FMI s-a pronunţat de mult timp în favoarea adoptării unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global. Actualele disparităţi în impozitul pe profitul companiilor la nivel naţional a dus „la un nivel ridicat” al transferării impozitelor şi evitarea impozitării, reducând baza impozabilă din care guvernele pot colecta venituri pentru a finanţa cheltuielile economice şi sociale, a apreciat Gopinath.