Ungaria doreşte să se construiască interconectorul de gaze cu România pentru a avea acces la resursele din Marea Neagră

Economica.net
29 02. 2016
d0664be111244df0736c9d89d606eb4db6fc9b37_47636600

Dar el a adăugat că, pentru ca Ungaria să poată beneficia de aceste resurse, este necesară construcţia interconectorului pentru transportul gazelor din România către Ungaria.

Şeful diplomaţiei ungare a făcut această declaraţie la o reuniune a ambasadorilor Ungariei, desfăşurată la Budapesta. El a apreciat că securitatea energetică nu trebuie să fie doar responsabilitatea şi interesul ţărilor din Europa Centrală, ci a Uniunii Europene în ansamblu.

Referindu-se în acest context la centrala nucleară de la Paks, Peter Szijjarto a subliniat că proiectul va fi dus mai departe, în pofida obstacolelor ridicate de unii care ‘încearcă să împiedice realizarea investiţiei’ din cauza intereselor financiare.

Ungaria şi Rusia au semnat în luna ianuarie 2014 un acord pentru construirea a două noi reactoare la centrala atomoelectrică de la Paks, singura de acest fel din Ungaria şi care furnizează 40% din energia consumată în această ţară. Pentru finanţarea proiectului, Rusia va acorda Ungariei un credit de circa 10 miliarde de euro, echivalentul a circa 80% din valoarea investiţiei. Lucrările vor începe în anul 2018, iar primul reactor va fi funcţional începând din 2023. Dar Comisia Europeană a iniţiat o investigaţie pentru a verifica dacă acordul respectă normele europene privind ajutoarele de stat şi organizarea de licitaţii publice.