Fitch Ratings a subliniat că motivele principale care au stat la baza deciziei sale sunt lipsa de predictibilitate a politicilor economice şi potenţialul scăzut de creştere economică. În contrast, însă, cu lipsa de predictibilitate a politicilor economice, Fitch salută disciplina fiscală a autorităţilor ungare şi estimează că deficitul guvernamental va rămâne sub pragul de 3% din PIB în 2014-2015. De asemenea, Fitch se aşteaptă ca Ungaria să înregistreze surplusuri record de cont curent în următorii doi ani ca urmare a evoluţiei bune a exporturilor şi a procesului de deleveraging din sectorul privat.
‘Perspectiva stabilă reflectă opinia Fitch potrivit căreia riscurile pentru o îmbunătăţire sau o retrogradare a ratingului sunt în prezent echilibrate’, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare. În opinia Fitch, principalii factorii care ar putea conduce la o acţiune pozitivă de rating sunt continuarea consolidării fiscale, reducerea dezechilibrelor externe şi măsuri pentru întărirea mediului de afaceri inclusiv o mai mare stabilitate a politicilor economice, care ar putea conduce la o îmbunătăţire a prognozelor de creştere. În sens invers, o acţiune negativă de rating ar putea fi declanşată de un derapaj fiscal care să pună în pericol sustenabilitatea datoriei, decizii politice care să exacerbeze riscurile macro-financiare precum şi o modificare a sentimentului investitorilor care ar conduce la pierderea accesului pe pieţele financiare.
Toate cele trei mari agenţi de rating (Moody’s Investors Service, Standard and Poor’s şi Fitch Ratings) atribuie Ungariei o notă din categoria junk, cea mai slabă fiind nota ‘BB’, două trepte sub nivelul investment grade, acordată de S&P.
Miercuri, ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, a apreciat că agenţiile de rating ar trebui să îmbunătăţească calificativul Ungariei anul următor.